Kilisev-kolisev, lõhnav-lehkav revolutsioonide häll (1)

Tiit Kändler
, teaduskirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RIA Novosti

Inimene tunneb ära paremal juhul 350 lõhna. Sest nõnda palju on ninas lõhnaretseptoreid. Erinevaid lõhnu on kokku loetud umbes kümme tuhat. Hääli on igatahes väga palju rohkem. Ehkki inimene kuuleb neid vahemikus 20 kuni 20 000 hertsi.

Nähes oma jõuluvana kingikotis raamatut pealkirjaga «Peterburi lõhnad ja helid», tundus mulle, et raamatu autor Vladimir Lapin on enesele võtnud võimatu ülesande. Või veel – ta on ju Venemaa Teaduste Akadeemia Peterburi ajalooinstituudi Vene nüüdisajaloo osakonna juhataja. Ajaloolane, pealegi veel doktor, peabki võtma enesele võimatuid ülesandeid. Ajalugu ei taasta. Nõnda on sellest kirjutamine omamoodi karistamatu tegevus.

Helid: laulud, vabrikuviled, veevulinad, tuuled, vihm, liiklusmüra, inimmüra. Lõhnad: rämps, väljaheited, peened parfüümid, prantssaiad, veidi halvaks läinud kala, nagu tol ajal venelased süüa armastasid, inimihu, suitsuving, kassikusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles