Briti poliitikud lipitsevad Brexiti lähenedes leheomanike ees

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed Londoni lehekioskis.
Ajalehed Londoni lehekioskis. Foto: John Stillwell / AP

Kui britid viimati Euroopa küsimuses rahvahääletuse maha pidasid, oli meedia üleskutse ühemõtteline. «Hääleta Britanniale JAH,» ärgitas aastal 1957 Daily Mail. «Jah ühisele tulevikule, Ei eelseisvale üksildusele,» kostis kajana The Sun.

Sellist entusiasmi seekord napib, kirjutab Financial Times: mitmed suured lehed võivad asuda toetama Euroopa Liidust lahkumist – milles mängivad oma rolli ka omanike instinktid.

Peamiselt peavad «lahkujad» ja «jääjad» madistama nende nelja pärast: The Sun, Daily Mail, Daily Telegraph ja The Times.

Kogu kvartett on tegelenud peamiselt David Cameroni läbirääkimiste mahategemisega, kuid võib veel «jäämise» taha kalduda. «Nad on asja väga hilja peale jätnud,» ütles meediakommentaator Roy Greenslade. «Nad on oma lugejaid ühes suunas marsitanud; oleks väga raske neid teises [suunas] marssima panna.»

The Guardian, The Independent, Daily Mirror ja Financial Times on andnud märku, et toetavad jäämist. Daily Express – mille omanik on UKIPi toetaja Richard Desmond – palub oma lugejail tungivalt väljumise poolt hääletada (mida 92 protsenti lugejatest juba niigi online-küsitluses on lubanud teha).

The Suni osas on Cameroni meediatiim käega löönud – küllap ka seetõttu, et lugejaskond on lihtsalt niivõrd skeptiline. Küll aga loodavad nad selle sõsarlehe The Timesi toetusele.

Mõlema omanik Rupert Murdoch on kasutanud Twitterit julgustamaks ministreid lahkumist propageerima.

«Cameroni diil ELiga on tühisus. Kuidas võivad mõistlikud kabinetiliikmed seda aktsepteerida?» kirjutas Murdoch läinud nädalal. Üldiselt loeti seda säutsu kui sõnumit justiitsministrile Michael Gove’ile, kes pole oma seisukohta veel välja öelnud.

Daily Maily emafirma esimees Jonathan Harmsworth olevat tuttava allika sõnutsi «instinktiivselt euroopameelne». Daily Telegraphi emaettevõtte nõukogu esimees Aidan Barclay on paljude arvates lähedane pankurite ja ärimeestega, kes kalduvad pooldama liikmelisust.

Väga kõvasti näeb peaministri kontor vaeva Telegraphi kallal – lootes vähemalt neutraliseerida kriitikat lehe poolt, mida loevad paljud konservatiivide ja UKIPi toetajad.

Kõige selle keskel kõõluvad toimetajad kahe kaalutluse vahel: kumb pool võidab ja kumb kajastus müüki kergitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles