Soome bussipeatustes toimub digipööre

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefoni on võimalik alla laadida regionaalhaigla rakendus. Foto on illustratiivne.
Nutitelefoni on võimalik alla laadida regionaalhaigla rakendus. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Pealinna piirkonna elanikel on juba võimalik bussiaegade vaatamine ja teekonna planeerimine nutitelefonist. Üsna pea saavad sama teha ka väiksemate linnade elanikud.

Pealinna piirkonna elanikele on Helsingi ja selle lähiümbruse transpordiamet juba võimaldanud bussiaegade vaatamise ja teekonna planeerimise nutitelefonist. Üsna pea saavad sama teha ka väiksemate linnade elanikud, kirjutas Yle.

Kaugsõiduliinide ja kaubaveoga tegelev ettevõte Matkahuolto on viimaste aastate jooksul kaardistanud ära kõik Soome 75 000 bussipeatust. Nüüd on ettevõttel võimalik ühildada info bussiteekondadest ja-aegadest Google enda reisiplaneerijaga – Google Transitiga.

Teenuses sisaldab endas informatsiooni kõigi Soome bussipeatuste kohta ja aitab inimestel leida lähim bussipeatus ja bussiajad sihtpunkti viivale bussile. Teenus on ühendatud Google Mapsi ja Street View'ga, et võimaldada reisijal vaadata ka pilte teekonnast ja sihtkohast.

«Väiksemad linnad liituvad teenusega sel kevadel,» sõnas Matkahuolto operatsioonijuht Jukka Ylitalo. Sel nädalal lisandus teenusesse informatsioon Hämeenlinna, Riihimäe ja Valkeakoski linnade kohta.

Ylitalo sõnul on rakendus parandanud transpordiettevõtete majanduslikku seisu. «Teenus julgustab inimesi kasutama rohkem ühistransporti.»

Inimeste jaoks, kes ei kasuta ühistransporti väga tihti, on rakendus suurepärane abimees, sest aitab neil saada bussiliiniinfot ja näitab täpselt ära, kuhu buss läheb ja mis kell.

«Inimesed kasutavad tihti Google Mapsi, et valitud sihtpunkti autoga jõuda. Matkahuolto võimaldab auto koju jätta ja minna samasse kohta ühistranspordiga,» sõnas Ylitalo.

Ettevõte kinnitas, et ohtu, et bussiajad ja teekonnad aeguvad, ei ole. Bussiaegu ja teekondi jälgitakse ning uuendatakse, kui muutused toimuvad.

Google Transit on praeguseks ligi 70 riigis ja sisaldab endas rohkem kui 18 000 linna ühistranspordi infot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles