McCain: Süüria relvarahu julgustab Venemaa sõjategevust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväed Aleppo lähistel.
Süüria valitsusväed Aleppo lähistel. Foto: SCANPIX

USA vabariiklasest senaator John McCain sarjas pühapäeval Venemaaga sõlmitud Süüria relvarahulepet, öeldes, et see julgustab Moskva sõjalist agressiooni.

«Öelgem selgelt, mis on selle kokkuleppe tulemuseks. See lubab pealetungil Aleppole jätkuda veel ühe nädala. See nõuab opositsioonirühmitustelt võitlemise peatamist, ent lubab Venemaal jätkata terroristide pommitamist, kelleks antud hetkel on kõik Assadi vastased, kaasa arvatud tsiviilisikud,» ütles USA senati relvateenistuste komitee esimees Müncheni julgeolekukonverentsil.

«Mis on tagajärjed, kui Venemaa või Assadi režiim kokkulepet rikuvad? Ma ei näe ühtegi,» sõnas McCain.

Rahvusvaheline Süüria toetusrühm (ISSG) leppis ööl vastu reedet kokku vaenutegevuse peatamises järgmise nädala jooksul. Kokkulepe ei hõlma äärmusrühmitust Islamiriik (IS) ning terrorivõrgustiku Al-Qaeda haru Süürias Al-Nusra Rinnet.

Kokkulepe saavutati Süüria valitsusvägede pealetungi järel, mille käigus on režiim võtnud opositsiooni käes oleva Aleppo sisuliselt piiramisrõngasse, lõigates ära selle varustusteed Türgist.

McCaini sõnul pole juhus, et Vene president Vladimir Putin on valinud kokkuleppe saavutamiseks just praeguse hetke.

«Me oleme seda varem Ukrainas näinud. Venemaa kasutab sõjalist eelist, kasutab humanitaarabi keelamist või kohaletoimetamist kauplemishoovana, räägib seejärel läbi sõjasaavutuste kinnistamiseks, jättes endale vabad käed otsustamaks, millal võitlust jätkata,» märkis McCain.

McCaini sõnul on diplomaatia sellisel kujul sõjalise agressiooni teenistuses ja see kestab seni, kuni lääs ei sekku ja lihtsalt pealt vaatab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles