Kuidas õppurist praktikandist võimalikult palju kasu lõigata?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praktikant. Pilt on illustratiivne.
Praktikant. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia

Koolitaja Jess Ekstrom jagab portaalis Entrepreneur.com tööandjatele nõuandeid selle kohta, kuidas ettevõttesse praktikale võetud noore tulemuslikkust ja rahulolu suurendada.

Uuri praktikandi ajakava kohta

Tööandja peab mõistma, et kool on tudengi jaoks kõige olulisem, kuid samas ei julge praktikant tihtipeale mainida oluliste eksamite või seminaride toimumisaegu, kuna kardab, et nendel päevadel puududes veab ta ettevõtet alt. Tööandja peaks kindlasti praktikanti toetama ning juba enne praktika algust tuleks lasta õppuril saata oma õpingute ajakava, et üheskoos vastavad plaanid paika panna. Kui sa näitad üles austust praktikandi koolitöö vastu, motiveerib see teda sinu ettevõttesse rohkem panustama.

Sea konkreetsed eesmärgid

Selle asemel, et öelda praktikandile midagi ebamäärast, nagu «sul tuleb siin metsikult tööd rabada,» tuleks talle algusest peale paika panna mingid mõõdetavad eesmärgid, mille poole pürgida.

Loo preemiasüsteem

Ükskõik, kas motivaatoriks on praktika tasustamine, reisistipendium või lihtsalt kinkekaart, tuleks praktikante neile pandud eesmärkide saavutamisel mingil moel premeerida. See ei pea olema kindlasti midagi väga suurt, oluline on pigem sellega edastatav sõnum - sinu tööd jälgitakse ja häid tulemusi hinnatakse.

Leia üles tema parimad küljed

Paljud tudengid ei tea veel ise, milles nad head on, kuna nad pole reaalse tööeluga veel kokku puutunud. Seetõttu võib neile tunduda endale sobivaima ala leidmine keeruline. Tööandja saab aga teda selles aidata, andes praktikandile palju erinevat laadi ülesandeid.

Anna neile rohkem vastutust

Kui kohvi keetmine ja ümbrikute lakkumine on praktikandi ainuke vastutusala, ei tunne ta end just eriti väärtustatuna. Pea meeles, et praktika mõtteks on õpetamine ja õppimine, mitte lihtsalt vastavasse kasti linnukese saamine. Kindlasti on olemas vastutusrikkaid ülesandeid, mida saab praktikantidele anda, ilma, et sellega kaasneks ettevõttele liiga suured riskid. Kui sa kohtled praktikanti nagu töötajat, hakkab ta ka töötajana käituma.

Anna tagasisidet

Ükskõik, kas sul on plaanis praktikandile hiljem tööd pakkuda või mitte, on sinu võimuses tema tulevasele karjäärile omapoolsete soovituste ja tagasisidega hoog sisse anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles