Kaitsevägi: Odini sõdalaste sekka ei kuulu ühtegi kõrget ohvitseri ega töötajat (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odini Sõdalased Lapimaal
Odini Sõdalased Lapimaal Foto: SCANPIX

Kaitseväe andmetel ei ole kuulu Facebookis Odini sõdalaste rühmituse liikmeks registreerunud inimeste hulka ühtegi kaitseväe kõrgemat ohvitseri ega töötajat.

Kaitseväe pressiesindaja Kristel Maasikmets kinnitas taas, et kaitsevägi on teadlik, et Odini sõdurite liikumisega on liitunud siiski ka mõned kaitseväelased ja kaitseväe teenistujad. Seda, kui palju tegevväelasi Odini sõdurite ridades praegu võib olla, ta ei kommenteerinud. Küll aga ei kuulu nende andmetel Facebookis registreeritud inimeste hulka ühtegi kõrgemat kaitseväe ohvitseri ega töötajat.

«Juhul, kui isik on seotud organisatsiooni või liikumisega, mis eirab seadusi või avalikku korda ning isik on otseselt rikkumistega seotud, võib see mõjutada tema edasist karjääri kaitseväes või olla aluseks töö- või teenistuslepingu lõpetamiseks,» märkis Maasikmets ja täpsustas, et kaitsevägi lähtub personaaliat puudutavates küsimustes seadustest ja kehtivast õiguskorrast.

Praegu puudub kaitseväel Maasikmetsa sõnul informatsioon, et end Odini sõduriteks nimetava organisatsiooni toetuseks ja selle tegevuses osalejate käitumises oleks avaliku korra rikkumisi.

«Kaitsevägi teavitab regulaarselt kaitseväe isikkoosseisu nendest ohtudest, kui isikud seovad end organisatsiooniga, mille tegevuses osalemise ja õiguskorra rikkumise tagajärjel võivad olla mõjud tema edasisele teenistusele,» lisas Maasikmets.

Kaitseliitlane ei tohi oma relva Odini sõdalasena kasutada

Kaitseliidu kommunikatsioonijuht Tanel Rütman ütles, et Kaitseliidul puudub ametlik informatsioon, kui palju ja kas üldse on Odini sõdalaste hulgas kaitseliitlasi ehk n-ö ametlikult nendega liitujaid. «Nimelt ei pea me arvestust oma liikmete hobide ja kuuluvuste üle erinevatesse ühingutesse. Selleks puudub meil ka volitus,» nentis ta.

Rütman rõhutas, et mõistagi kehtivad ka kaitseliitlaste kohta kõik Eesti vabariigi seadused. «Juhul kui seadusi rikutakse, karistatakse neid täpselt samadel alustel, nagu kõiki teisi kodanikke. Lisaks peab arvestama Kaitseliidust välja arvamisega, kui oma käitumisega minnakse vastuollu organisatsiooni eesmärkide ja väärtustega,» tõdes Rütman.

Ta täpsustas, et siseriikliku turvalisuse eest vastutab Eesti vabariigis siseministeerium oma allasutustega, teatud olukordades on ka Kaitseliidul selles valdkonnas toetavad ülesanded. «Antud regulatsioon on seadustega ette nähtud ja piisav,» lisas ta.

Rütman märkis, et Eestis on olemas täiesti legaalsed võimalused vabatahtlikke kaasamiseks korrakaitsesse (abipolitsei, naabrivalve). Kui kaitseliitlased soovivad selles valdkonnas panustada, siis on tema sõnul just need ühendused selleks kõige õigem ja parem viis.

Küsimusele, kas kaitseliitlasel on võimalik ka oma Kaitseliidu registris olevat relva tuua Odini sõdalaste nn patrulli, vastas Rütman, et see on keelatud. Kaitseliitlane saab Kaitseliidu registris olevat relva kasutada vaid teenistusülesannet täites ehk siis kriisi- või sõjaolukorras ja/või väljaõppel olles. Muudes olukordades on see keelatud.

«Kaitseliitlase peamiseks tugevuseks vaba tahte kõrval on võimalus iseseisvalt mõelda. Soovitame kõigil kaitseliitlastel ka selles küsimuses kasutada tervet mõistust ja talupojatarkust. Eesti õiguskord on piisavalt reguleeritud ja tagatud,» lisas Rütman.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles