Ametisse ennistatud politseinik lahkus kopsaka hüvitisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseil tuli purjutanud alaealised ette võtta.
Politseil tuli purjutanud alaealised ette võtta. Foto: Liis Treimann

Poolteist aastat tagasi vallandatud ja nüüd riigikohtu otsusega ametisse ennistatud politseinik lahkus järgmisel tööpäeval omal soovil ametist, taskus kopsakas hüvitis.

Riigikohus rahuldas möödunud reedel konstaabel Andrus Kaarsalu kaebuse ja ennistas ta tööle Lääne prefektuuri, kust ta vallandati 2009. aasta mais karistuseks selle eest, et väljakutsele reageerides ei märganud ta ohtlikus olukorras inimest, kes tapeti.

«Ametnik küll ennistati, kuid ta lahkus 13. detsembril omal soovil ametist,» sõnas Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht Postimees.ee’le.

Riigikohus kohustas prefektuuri maksma ka mehele hüvitist sunnitult töölt eemal olemise aja eest. Tammeleht ütles, et Kaarsalu sai hüvitist umbkaudu 230 000 krooni brutona.

«Seaduse järgi kuulub ametnik viivitamatult ennistamisele. See tähendab, et ta on ennistatud tagasiulatuvalt teenistusest vabastamise päevast ja samale kohale,» selgitas Tammeleht.

Tammeleht lisas, et kuivõrd vabastamine toimus mullu ehk enne Politsei- ja piirivalveameti moodustamist, siis teenistusse ennistamise käskkirjas märgitakse tema ametikoht ja isiklik teenistusaste vastavalt kehtivale politsei ja piirivalve seadusele.

Lahkus mõrvapaigast

Lääne politseiprefektuur vallandas konstaabel Andrus Kaarsalu mullu 6. mail, süüdistades teda hooletus ning pealiskaudses tegevuses, mille tagajärjel hukkus abi vajanud mees.

Distsiplinaarjuurdluse kokkuvõtte kohaselt laekus politseile väljakutse, et Eidaperes jookseb Tallinna mnt maja ümber mees ja loobib kividega aknaid. Sündmuskohale saadetud Rapla politseijaoskonna korrakaitsetalituse konstaablid ei näinud nende väitel sündmuskohal kedagi, nägid maja katkisest aknast sisse vaadates küll põrandal lamavat ja osaliselt tugitooli varju jäänud meest, kuid otsustasid siiski, et korterisse pole sisse tungitud, korteriperemees on alkoholijoobes ja magab ning lahkusid sündmuskohalt.

Tegelikult viibis akna lõhkunud Aleksandr Fjodorov korteris ning varjudes ise tugitooli taha, pigistas korteriperemeest Anatoli Kutuzovit kõrist, et takistada teda politseinikke appi kutsumast. Selle tagajärjel Kutuzov suri.

Karistuseks teenistusest vabastatud Kaarsalu kaebas otsuse kohtusse leides, et karistust määrates rikuti haldusmenetluse seaduse nõudeid, kuna talle tutvustati distsiplinaarjuurdluse kokkuvõtet samaaegselt kaevatava käskkirjaga ega võimaldatud enne käskkirja andmist esitada vastuväiteid. Tallinna halduskohus ja ringkonnakohus jätsid kaebuse rahuldamata, ent riigikohtu halduskolleegium leidiski reedel tehtud otsuses, et nii haldusmenetluse üldine regulatsioon kui Euroopa Liidu põhiõiguste harta kätkeb igaühe õiguse, et teda kuulatakse ära enne karistuse määramist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles