Tallinn pole koolidele õppevahendite raha üle kandnud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaraha kulub uutele õppevahenditele.
Lisaraha kulub uutele õppevahenditele. Foto: Toomas Huik

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul ei ole Tallinna linn andnud koolidele edasi 12 miljonit krooni valitsuse eraldatud raha õppevahendite ostmiseks ning minister on olukorraga äärmiselt rahulolematu. Haridusameti teatel kandsid nad riigieelarvelised vahendid üle järgmisesse aastasse.

«Kui kõigi teiste omavalitsuste koolid on raha kätte saanud, siis Tallinnas mitte,» ütles Lukas tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Kahe rahaeraldusega on Tallinn ministri kinnitusel saanud tänavu kokku üle 12 miljoni krooni õppevahendite muretsemiseks. Raha jagatakse koolide vahel vastavalt õpilaste arvule ning seega peaksid Tallinna suuremad koolid Lukase sõnul saama õppevahendite hankimiseks üle 300 000 krooni.

«Ma olen äärmiselt rahulolematu olukorraga, mis on Tallinnas tekkinud,» ütles minister. «See on täiesti väljakannatamatu olukord, kui riik suunab hariduse korraldamiseks olulisi summasid, kuid üks omavalitsus lihtsalt ei anna seda koolidele edasi ja kasutab raha muuks otstarbeks,» lisas ta.

Lukase väitel on valitsuse võimalused sundida Tallinna linnavalitsust eraldatud raha koolidele edasi andma väikesed ning juriidiliselt ei ole haridusministril võimalik koolidega seotud küsimustes kohe sekkuda.

Haridusministeeriumil on Lukase sõnul võimalik pöörduda kas maavanema poole, et ta viiks läbi õigusliku analüüsi, või riigikontrolli poole, kes saab kontrollida raha kasutamist omavalitsustes.

«Kui ka Tallinn annab koolidele raha üle järgmisel aastal, on pealinna õpilased ikkagi kaotanud mitu kuud aega, mil nad oleksid saanud uute õppevahendite abil õppida,» nentis Lukas.

Tallinna haridusameti juht Andres Pajula rääkis Postimees.ee´le, et Tallinn sai õppevahendite hankimiseks riigilt 11 684 820 krooni ning seejärel arutas amet Tallinna Koolijuhtide Ühendusega kahte varianti - kas jagada see raha tänavu võrdsetes osades laiali või korraldada riigihange.

Kuna eraldis saabus Pajula sõnul üsna eelarveaasta lõpus, leidsid koolijuhid, et ostud oleks tulnud teha kiirustades ning võimalusi õpikeskkonna parandamiseks poleks saanud maksimaalselt ära kasutada. Riigihanke ettevalmistamine ja läbiviimine ning õppevahendite tarne aga võtab Pajula kinnitusel aega vähemalt kolm kuud.

Seega otsustas haridusamet koolijuhtide ühenduse ettepanekul viia riigieelarvelised vahendid üle järgmisesse aastasse.

Pajula kinnitusel tullakse jaanuaris selle teema juurde tagasi ning siis otsustatakse, kui palju raha jagatakse koolidele otse ja millises mahus korraldatakse riigihange.

«Ministri murel, et õppevahendid saabuvad koolidesse hilinemisega, ei ole aga alust, sest Tallinn korraldas oma vahenditega riigihanke 6,6 miljoni krooni ulatuses loodusainete õppevahendite hankimiseks,» märkis Pajula.

Detsembris said koolid kätte uued andmekogujad - 12 igale koolile. Jaanuaris jõuavad kohale ka õpilaste ja õpetaja mikroskoobid, USB-kaamera, stereo binokulaar-mikroskoobid, mikro-preparaatide segu ja praktiliste tööde komplektid.

Riik on tänavu andnud omavalitsustele kokku 41 miljonit krooni uuele õppekavale üleminekuks ja õppevahendite ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles