Politsei: omaalgatuslikud üksused ei oska lahendada olukordi rahumeelselt (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odini sõdurid Soomes.
Odini sõdurid Soomes. Foto: AFP / Scanpix

Politsei- ja piirivalveametis (PPA) abipolitseinike kaasamisega tegelev juhtivkorrakaitseametnik Varmo Rein selgitas, et peamine oht, mis Odini sõdalastega kaasneb, on oskamatus sekkumist vajavaid olukordi lahendada rahumeelselt.

Rein märkis, et mitu aktiivset abipolitseinikku on teinud Odini sõdalaste omaalgatusliku liikumise tõttu üleskutseid, et kõik, kes soovivad turvalise tagamisse panustada, liituksid abipolitseinike meeskonnaga.

PPA on oma sisekanalites abipolitseinikele selgitanud omakaitseliste üksuste tekkimisega seotud ohte.

«Peamised ohud, mis omakaitseliste üksustega kaasnevad, on oskamatus tunda ära sekkumist vajav olukord ning teadmiste puudumine, kuidas selliseid sündmusi rahumeelselt lahendada. Turvalisuse tagamine eeldab muu hulgas oskust sõnadega olukordi lahendada ise rahulikuks jäädes ning teadmisi, kuidas teise osapoole ja kõrvalseisjate turvalisus tagada,» rääkis Rein.

«Ilma eriettevalmistuseta ei pruugi inimestel selliseid oskusi olla ning halvimal juhul võib omaalgatuslik turvalisuse tagamine minna vastuollu seadusega või tuua kaasa ka tervisekahjustusi,» nentis Rein.

Juhtivkorrakaitseametnik selgitas, et abipolitseinikele on tagatud sündmuste lahendamiseks väljaõpe ning nad tegutsevad politseiga koos ja olukordade eskaleerumisel on neil ka kiire politsei tugi. Samuti on neil sotsiaalsed garantiid juhuks, kui turvalisuse tagamise käigus inimesega midagi juhtub.

PPA on seisukohal, et abipolitseiniku väärtused ja teod ei tohi minna vastuollu turvalisuse tagamise põhimõtetega ega kehtivate õigusaktidega olenemata sellest, millises organisatsioonis või liikumises nad lisaks abipolitseitööle kaasa löövad. Kui sellised juhtumid peaks aset leidma, siis vabatahtlikega räägitakse, et selgitada välja nende motivatsioon ja eesmärgid ning koostöö jätkamine otsustatakse igal konkreetsel üksikjuhtumil eraldi.

Möödunud aasta lõpus oli politsei- ja piirivalveameti ridades lisaks koosseisulistele politseinikele ka tuhat abipolitseinikku.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles