10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 16. veebruar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Joobes alaealised jätsid kaaslase abitusse seisundisse

    Alles möödunud nädalavahetusel tabas politsei pealinnas toimunud erapeol üle 20 alkoholi tarvitanud alaealise. Foto: Elmo Riig / Sakala

    Raplamaal toimunud noorte pidu kontrollima läinud politseinikud leidsid eest 18 joobes alaealist. Veelgi enam, enne seda olid pidulised oma alkoholimürgistusega alaealise kaaslase maantee äärde abitusse olukorda jätnud. Tüdruku sõbranna sõnul siiski teda lumehange ei jäetud, vaid ta ootas autos kiirabi saabumiseni.

    OLULIST

    Raplamaa noorteläbust loe postimees.ee-st

  2. Nafta hind rallib jälle

    Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil. Foto: Scanpix

    Nafta hind läks täna hommikul taas suurele tõusule, pärast seda kui tuli teade, et Venemaa ja Saudi Araabia naftaministrid plaanivad täna pärastlõunal kohtuda Kataris, et arutleda naftatoodangu üle.

    OLULIST

    • Nafta hind hüppas hommikul uudise peale umbes neli protsenti – Brenti nafta 34,72 dollarini ja WTI 30,71 dollarini barrel.

    • «Saudi Araabia ei ole aldis tootmist vähendama taastamaks nõudluse ja pakkumise tasakaalu, kuid on nõus seda kaaluma juhul kui teised tootjad ühinevad sellega,» kirjutas investeerimispank ANZ Research klientidele.

    Nafta hinna trikkidest loe postimees.ee-st

  3. NATOt pitsitab Kaliningradi pudelikael

    Allikad: Kaas. K. (2014) Venemaa relvajõud Läänemere piirkonnas, Diplomaatia nr 130/131, Chatcham House, International Institute of Strategic Studies, www.defensenews.com, Eesti kaitsevägi, Graphic News

    Alla 60 tunniga Tallinna ja Riia okupeerimist ennustav RAND Corporationi raport alahindab küll Eesti enda kaitsevõimet, ent viitab kiretu täpsusega Balti riikide heidutusvõimes laiutavatele aukudele, mis tuleb hiljemalt NATO tippkohtumisel Varssavis ära lappida, usuvad eksperdid.

    OLULIST

    • Läbimängudes ilmnes, et strateegiast olenemata ei kulunud Vene relvajõudusid juhtinud ohvitseridel kunagi üle 60 tundi, et jõuda Tallinna ja Riiani ning mõnes mängus koguni pealinnadesse tungida. Kui see peaks aga juhtuma, ennustab RAND Corporation pikki, kulukaid ja veriseid linnalahinguid.

    • Märksa sõnakamalt hindas raporti väiteid riigikogu liige erukindral Johannes Kert. «Kui Kaitseliit peab suvepäevi ja kaitsevägi on koju saadetud, siis võib tõesti juhtuda, et 60 tunniga ongi naaber külas,» utreeris ta.

    Võimalustest kaitsta Balti riike loe postimees.ee-st

  4. Palts võitleb Krimmis unistuste kuurordi nimel

    Pilt Balaklava Blue presentatsioonist. Foto: Repro

    Kunagine Tallinna linnapea ja endine riigikogu liige Tõnis Palts (62) on üks väheseid välisinvestoreid, kes pole jätnud oma äri Krimmis pärast poolsaare minekut Venemaa koosseisu. Veel enam, kange saarlasena käib ta oma kümneid miljoneid dollareid väärt maatüki kaitsmiseks Krimmis kohut Sevastopoli linna ja Venemaa kaitseministeeriumiga.

    OLULIST

    • Palts asus looduskaitsealaga piirneva tulevase kuurordi jaoks maad kokku ostma 2006. aastal ja kulutas selleks umbes kümme miljonit dollarit.

    • Kogu Krimmi vaadates pole Palts seal aga ainuke eestlasest investor. Hillar Tederile kuuluv Ukraina ettevõte Arricano avas 2014. aasta veebruari lõpus, vaid kaks nädalat enne Krimmi minemist Venemaa alla, piirkonna pealinnas Simferopolis Krimmi kõige suurema kaubanduskeskuse Južnaja Galereja (Lõunagalerii).

    Tõnis Paltsi püüdlustest Krimmis äri teha loe postimees.ee-st

  5. Inglise kolledži sihtasutus jätkab lastevanematelt annetuste nõudmist

    Tallinna Inglise kolledž. Foto: Marina Puškar

    Harju maavanemale laekus taas kaebus Inglise kolledži lapsevanemalt, kes kurdab, et temalt nõutakse õppetoetust 400 eurot aasta eest.

    OLULIST

    • Kaasaegse Kooli SA juhatuse liige Viljar Kähari rõhutas Postimehele, et annetuste kogumine on seaduslik ja vabatahtlik, kuid sihtasutus «ootab võimalikult suurt kaasatust».

    • «Keegi ei keela seda teha. Sihtasutus luuakse millegi kindla toimimiseks ja tarbeks. Kui see muutub igakuiseks toetuseks õpetajate palkadele või muudele igapäevastele toimingutele, ei ole see seaduses ette nähtud.»

    Lastevanematelt kooliskäimise eest raha küsimisest loe postimees.ee-st

  6. Vaata, kui palju erinevad palgad maakondades

    Suurettevõte PKC otsustas koondada 613 inimest, sest Eesti palgatase hakkas neile üle jõu käima. 

    OLULIST

    • Reedel sõnas peaminister Taavi Rõivas Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister,» et ettevõtted võiks Eestist lahkumise asemel kolida Ida-Virumaale, kus on tööjõukulud Harjumaastmärgatavalt madalamad. 

    • Statistikaameti eelmise aasta kolmanda kvartali andmeist selgub, et Ida-Virumaal on keskmine palk Harjumaa omast tõepoolest madalam. Graafiku allikateks on Töötukassa ja Statistikaamet, möödunud aasta kolmas kvartal. 

    Palkade erinevusest maakonniti loe postimees.ee-st

  7. Venemaa müüb eelarvepuudujäägi katteks teemante

    Lihvimata teemandid. Foto: Reuters

    Kuna Venemaa eelarve on odava nafta tõttu raskustes, otsustas Venemaa riiklik väärismetalli- ja väärsikivihoidla Gokhran müüa veebruaris ja märtsis kokku 167 500 karaati toorteemante, kirjutab Bloomberg News.

    OLULIST

    • oimub kaks oksjoni, üks veebruari lõpus ja teine 10. märtsil. Kui kõik õnnestub maha müüa, peaks riik teenima 1,2 miljardit rubla. Eelmisel aastal müüs Venemaa 8800 karaati toorteemante.

    • «Kuigi maailma teemandituruga võrreldes on kogused väiksed, oleme mures, et lühikese ajaga tuleb turule liiga palju toorteemante.»

    Suurest teemantimüügist loe postimees.ee-st

  8. Aivar Riisalu: ma olen Odini sõdalaste vastu ja põhjus on väga lihtne

    Aivar Riisalu. Foto: ERR

    Kaitseliitlane Aivar Riisalu liideti enda teadmata Odini sõdalaste nimekirja, ehkki ta on sellise asja vastu.

    OLULIST

    • «Ja siis on seesama mustanahaline sõdur mu kõrval ja sureb koos minuga - siis ta kõlbab Eesti eest surema. Aga kui ta tänaval jalutab, siis me ütleme talle kehvasti. Mõelge nüüd natuke, mida me teeme.»

    • «Ka mina mõtlen pahatihti, et kuidas me ei saa Euroopa Liidu piiri kinni? Kas meil pole piisavalt lennukeid, et inimesed, kes on illegaalselt sisenenud, vedada legaalselt tagasi? Rootsis ju täna ikkagi lennukid lendavad.»

    Aivar Riisalu mõtteavaldusi Odini sõdalaste kohta loe postimees.ee-st

  9. Valdo Randpere: miks ma pole kordagi presidendi vastuvõtul käinud

    Valdo Randpere. Foto: Jaanus Lensment

    Miks mitte tähistada vabariigi aastapäeva 24. veebruaril minimalistlikult näiteks lipu heiskamise, aumärkide jagamise tseremoonia ja presidendi kõnega televisiooni vahendusel. Tõelise peo aga korraldaks keset suve rahvapeona, kirjutab riigikogu liige Valdo Randpere (Reformierakond).

    OLULIST

    • «Eriti ei meeldi mulle ajakirjanduse poolt korraldatav klaperjaht külaliste riietusele, soengutele ja sukasilmadele. Pingviinide paraad muutub minu jaoks sel hetkel koertenäituseks, millel ma ei kavatse osaleda.»

    • «Praegu on paraku just vabariigi aastapäeva vastuvõtt üks eriti markantne väljendus sellele lõhestumisele, mis ühiskonnas on tekkinud – «meie» oma kodudes ja «nemad» teleekraanil kallites riietes eputamas.»

    Loe Valdo Randpere arvamust vabariigi aastapäeva vastuvõtust postimees.ee-st

  10. Piltuudis: Maire Aunaste kannab riigikogus maski

    Maire Aunaste kandis täna kolleegide kaitsmiseks maski. Foto: Facebook, Liina Kersna

    Kui kallal on kuri haigus, kuid tööülesannete tõttu tuleb siiski kodust välja minna, siis tuleks mõelda sellele, kuidas teisi nakatumise eest kaitsa.

    OLULIST

    • Seetõttu kandiski IRLi saadik Maire Aunaste täna riigikogu istungil maski. Hoolivast kolleegist tegi pildi Liina Kersna, kes pani selle üles ka Facebooki.

    • «Mul on väga suur nohu ja ma ei saa siin kogu aeg aevastada,» ütles Aunaste, kelle sõnul on hooliv käitumine kolleegide suhtes väga oluline. «Õnneks leidsin kodust selle maski.»

    Maire Aunaste maskikandmisest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles