Boriss Uspenski saab Tallinna Ülikooli audoktoriks

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Uspenski
Boriss Uspenski Foto: www.ae-info.org

Täna, 17. veebruaril promoveeritakse Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi (TÜHI) audoktoriks Vene Riikliku Teadusülikooli Kõrgema Majanduskooli professor Boriss Uspenski. Samuti toimub Uspenski avalik loeng teemal «Õigus ja usk Moskva suurvürstiriigis».

Boriss Uspenski näol on tegemist ühe viimase elusoleva Tartu-Moskva semiootikakoolkonna looja ja liidriga ning Juri Lotmani väga lähedase kolleegi ja kaasautoriga. TÜHI kultuuriajaloo professor Marek Tamme sõnul on tegemist teadlasega, kes on jätnud äärmiselt suure jälje 20. sajandi II poole humanitaarteaduste kujunemisse.

«Ilmselt on lihtsam nimetada neid humanitaaria valdkondi, kus ta ei ole tegutsenud, kui neid, kus ta on avaldanud põhjapanevaid käsitlusi,» selgitas Tamm. «Kõige enam on teda läbi aegade paelunud semiootika, slavistika, lingvistika, kultuuriajalugu, kirjandusajalugu, kunstiajalugu ja religiooniajalugu. Suuresti tema loominguks võib pidada üht senini aktuaalset suunda humanitaarias — ajaloosemiootikat.»

Uspenski on Napoli ülikooli «L'Orientale» emeriitprofessor ja Vene Riikliku Teadusülikooli Kõrgema Majanduskooli professor. Tema teaduslikud huvid on avarad, ulatudes üldisest keeleteadusest vene keele ajalooni, kirjandusteooriast visuaalsemiootikani, religiooniuuringutest kultuuriteooriani ja ajaloolisest tekstikriitikast ajaloosemiootikani.

Professor Boriss Uspenski Tallinna Ülikooli audoktoriks promoveerimine toimub 17. veebruaril kell 16 Tallinna Ülikoolis (Narva mnt 29), ruumis A-543. Promoveerimisele järgneb professor Uspenski avalik loeng «Õigus ja usk Moskva suurvürstiriigis». Loeng toimub inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles