Eelmise aasta klassikaplaat nr 1

, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Poll- Enescu.Bartok. Tüür. Kõrvits
Mihkel Poll- Enescu.Bartok. Tüür. Kõrvits Foto: Kuvatõmmis

Mihkel Poll

Enescu. Bartók. Tüür. Kõrvits.

DUX 2015

Eesti muusikaauhindade klassikaplaadi kategooria võitnud varakult küpsenud kõlamaailmaga Mihkel Polli plaadilt leiab värvika klaverimuusika ja selle nüansirikka taju. Enescu lüürika kohtub Bartóki teravate nurkadega, eesti heliloojatest sobib talle vapustavalt varase Tüüri minimalismisugemetega kristallselge tõsisus, ent lõpuks jääb kõlama Kõrvitsa melanhoolne meelelaad.

Polli kavavalikus on kõigil heliloojatel parasjagu sidet kodukoha traditsioonidega. Nii impressionismimaigulist muusikat viljelenud rumeenlasel Enescul, kes õppis meisterlikku viiulikäsitsemist roma pillimehelt, kui ka Bartókil, kes sarnaselt meie Saare ja Kreegiga käis rahvaviiside kogumise retkedel. Meie heliloojad võivad kodukohaga suhestuda kaudsemalt nagu Tüür või otsesemalt, nagu Kõrvits on sageli teinudki rahvaviise oma teostesse asetades – põhjamaine hingus on seal tugevalt sees mõlemal juhul. Ja Poll oskab seda kaamost tundlikult tabada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles