Video: NASA leidis uue super-Maa

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus eksoplaneedist 55 Cancri e.
Kunstniku nägemus eksoplaneedist 55 Cancri e. Foto: NASA

USA riiklik aeronautika- ja kosmosevalitsus (NASA) teatas eile, et avastas koostöös Euroopa kosmoseagentuuriga (ESA) ning ülikooliga University College London (UCL) uue super-Maa tüüpi eksoplaneedi, mille atmosfääri on neil esimest korda võimalik analüüsida, kirjutab Engadget.

Esimesena märkas 40 valgusaasta kaugusel asuvat 55 Cancri e nime kandvat planeeti Hubble´i teleskoobi WFC3 kaamera.

Super-Maadeks kutsutakse kiviseid planeete, mis on Maast suuremad. Näiteks 55 Cancri e on Maast kaheksa korda suurem. Üldise arvamuse kohaselt on tegu ilmselt kõige tavalisemat tüüpi kiviste planeetidega galaktikas.

«Tegu on väga põneva avastusega, kuna leidsime esimest korda spektrilised sõrmejäljed, mis näitavad, milliseid gaase super-Maa atmosfääris leidub, selgitas UCLi esindaja Angelos Tsiaras pressiteates. «55 Cancri e atmosfääri vaatlused viitavad sellele, et planeet on enda juurde suutnud koguda udukogust, millest ta sündis, märkimisväärsel hulgal vesinikku ja heeliumit.

Kahjuks ei esine 55 Cancri e planeedil ülimalt suure tõenäosusega mitte mingit elutegevust. Selle atmosfäär koosneb pea täielikult vesinikust ja heeliumist ning veest ei ole leitud mingit jälge. Planeedi pinna temperatuur võib tõusta 2000 kraadini Celsiuse järgi, kuna see asub oma tähele nii lähedal, et selle aasta ehk ajahulk millega planeet teeb tiiru ümber oma tähe, kestab vaid 18 Maa tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles