Urmas Klaas: mõistan Mart Kadastiku otsust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Klaas neljapäevasel volikogu istungil.
Urmas Klaas neljapäevasel volikogu istungil. Foto: Margus Ansu

Neljapäevasel Tartu volikogu istungil kõvasti kirgi kütnud linna aukodanike nimetamine sai jätku eile, kui üks vastsetest aukodanikest, Mart Kadastik andis teada, et loobub talle omistatud tiitlist.

Ajakirjanduskorüfee Mart Kadastiku esitasid Tartu aukodaniku kandidaadiks ASi Äripäev peadirektor Igor Rõtov ja Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Mart Raudsaar. See tekitas aga linna poliitringkondades omajagu küsimusi, ennekõike seetõttu, et Mart Kadastik on 1980ndatel Jaak Kalju nime all avaldanud kriitilisi artikleid toonaste dissidentide kohta. Neis oli teiste seas juttu ka Tartu nüüdsest aukodanikust Enn Tartost.

Volikogus aukodanike nimetamise arutelul tegi opositsiooniline IRL ettepaneku võtta eelnõust välja punkt 1.1.2 ehk teiste sõnadega arvata Mart Kadastik nimekirjast välja. See läbi ei läinud, nagu ei läinud läbi ka koalitsioonis oleva SDE ettepanek hääletada kandidaate eraldi. Lõpuks valiti Mart Kadastik koos kardioloog Jaan Eha ja lastekirjanik Tiia Toometiga Tartu aukodanikuks.

Reede hommikul andis Mart Kadastik aga teada, et loobub aukodaniku tiitlist, kuna tema panus ei ole nii väärika tiitli vastuvõtmiseks piisav. «Mina olen oma töö teinud. Aga ma leian, et seda jäi siiski väheks, et võtta vastu Tartu aukodaniku nimetus. Olin sel seisukohal kohe, kui kuulsin oma kandidatuuri ülesseadmisest,» märkis Kadastik linnavolikogu edastatud pressiteate vahendusel.

Tartu linnapea Urmas Klaas jäi volikogus aukodanike valimise ümber toimunut kommentaarides napisõnaliseks. «Arvestades olnut, mõistan ma Mart Kadastiku otsust,» ütles Klaas.

Tartu volikogu kantselei peaspetsialist Aune Rumm ütles, et varasema praktika kohaselt ei kaasne valitud aukodaniku tiitlist loobumisega volikogu otsuse tühistamist, inimese sooviavaldus tiitlist loobumiseks on piisav. 

Seega pole volikogul tarvis Jaan Eha ja Tiia Toometi osas uut häälestust. Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 98. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles