Briti meedia suhtub kokkuleppesse EL-iga skeptiliselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Mitmed Briti ajalehed reageerisid laupäeval kahtlevalt Suurbritannia Euroopa Liidu liikmesust reformivasse kokkuleppesse, mille peaminister David Cameron reedel Euroopa Ülemkogul saavutas.

Ajaleht Daily Express süüdistas Cameroni taganemises. «Kas seda nimetad sa kokkuleppeks, Dave?» küsis omakorda küüniliselt Daily Mail.

Daily Telegraph leidis, et Cameroni saavutused on armetud ja Times kasutas EL-i liidrite üksmeelse toetuse saanud reformide kohta väljendit «lahja lurr».

Timesi sõnul ei olnud Cameroni läbirääkimised EL-i kolleegidega muud kui halvasti varjatud etendus kodupublikule.

«Nüüd ei ole tal muud valikut, kui haarata jälle vana argumendi järele, et Suurbritannia huvid on kõige paremini kaitstud siis, kui Euroopat püütakse seestpoolt reformida,» kirjutas Times ja ennustas Cameronile rasket võitlust.

Timesi ja kõmulehe The Sun omanik Rupert Murdoch läkitas Twitteris õnnesoovid justiitsminister Michael Gove'ile, kes eeldatavasti asub toetama EL-ist lahkumise kampaaniat.

EL-ilt välja pressitud reforme armetuks saavutuseks nimetanud Daily Telegraphi toimetaja Charles Moore märkis, et nüüd küsivad britid: «Kas see oligi kõik?»

Tema sõnul tulevad avalikkuse ette Cameroni Konservatiivse Partei siselahkhelid EL-i liikmesuse küsimuses.

Vasakpoolne Guardian leidis, et EL-i kokkulepe on praktiline ja seda ei saa mingil juhul niisama naljategemiseks nimetada. Leht lisas, et toetab Suurbritannia EL-i jäämist, ning soovitas valijail reformikokkuleppeid tõsiselt uurida.

Cameron esitab kokkuleppe laupäeval valitsusele ja pärast seda läheb käima referendumikampaania, milles EL-ist lahkumist pooldavad ministrid võivad esimest korda välja öelda, mis nad asjast arvavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles