Pildid ja video: Fidžit tabanud võimsas orkaanis hukkus vähemalt paarkümmend inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaikses ookeanis asuvat Fidži saareriiki tabas möödunud nädalalõpul väga võimas orkaan, mis tekitas purustusi ja nõudis inimelusid.

Fidži ja Austraalia meteoroloogide teatel tabas Fidžit Winstoniks nimetatud viienda kategooria orkaan, milles tuule kiirus ulatus keskmiselt 220 kilomeetrini tunnis, kuid tuuleiilides oli tuule kiirus isegi üle 300 kilomeetri tunnis, edastab Reuters.

Orkaaniasjatundjate sõnul oli tegemist selle saareriigi kõige võimsama orkaaniga läbi ajaloo ja samas ka lõunapoolkera võimsaima orkaaniga.

Fidži võimude ja abiorganisatsioonide teatel mõjutas looduskatastroof enim ääremaade elanikke, kellest suur osa jäi kodudest ilma. Mitmete piirkondadega ei ole saadud kontakti, kuna orkaan lõhkus elektri- ja telefoniliine ning ujutas teed üle.

Sõjaväehelikopteritega tehtud lennud katastroofipiirkonna kohal näitasid, et orkaan on hävitanud mitmed külad ja tuhandeid majapidamisi.

Senistel andmetel kaotas orkaanis elu vähemalt paarkümmend inimest, kellest osa jäid varisenud hoonete alla, osa aga kaotasid elu maalihkes või uppudes.

«Meie andmetel võib hukkunute arv veel kerkida, sest leidis aset ulatuslik looduskatastroof. Sajad inimesed kaotasid korraga nii kodu kui töö,» teatas humanitaarorganisatsiooni Oxfam esindaja Raijeli Nicole.

Fidži peaminister Voreqe Bainimarama nimetas saareriiki tabanud orkaani «rünnakuks Fidžile» ja kuulutas üheks kuuks välja eriolukorra. Koolidest on saanud evakuatsioonikeskused, kus saavad peavarju kodud kaotanud ning neis asuvad ka laatsaretid nende jaoks, kes on vigastada saanud.

Orkaan mõjutab ka Fidži turimistööstus, kuna sealt lahkuvad tuhanded turistid. Möödunud nädalalõpul jäid orkaani tõttu palju lende ära, kuid tänaseks on lennuliiklus taastunud ja äralennud peaaegu väljamüüdud.

Fidži on turistmitööstus üks tähtsamaid tööstusharusid. See saareriik on eriti populaarne austraallaste ja uusmeremaalaste seas, kuna asub Austraalia ja Uus-Meremaa lähedal.

Naaberriikidest hakatakse täna Fidžile lennutama nii humanitaartöötajaid kui abisaadetisi. Austraalia teatas, et abistab fidžilasi viie miljoni Austraalia dollari (3,2 miljonit eurot) ulatuses toidu, ravimite ja puhta joogiveega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles