Fotod ja video: täna ja homme näeb Ajaloomuuseumis maailma kalleimat münti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

22. ja 23. veebruaril saab Ajaloomuuseumis näha maailma kalleimat münti ehk esimest Ameerika Ühendriikides vermitud dollarit, mis müüdi 2013. aasta oksjonil 10 016 875 USA dollari eest, püstitades hinna maailmarekordi.

1794. aasta hõbedollar «Flowing Hair» («Voogavad juuksed») oli esimene USA-s tollase pealinna Philadelphia rahapajas vermitud dollar, mida hoidis käes ka Ameerika esimene president George Washington. Teadaolevalt on tegemist kõige paremini säilinud 1794. aasta hõbedollari eksemplariga.

 2016. aastal pakub Euroopa üks suuremaid mündilevitajaid Samlerhuset Group ainulaadset võimalust münti vaadata kaheksas Euroopa pealinnas. «Flowing Hair» näitus alustas ringkäiku veebruaris Prahast, sealt edasi peatus vaid paar päeva Varssavis ja nüüd – Tallinnas. Siit liigub münt Helsingisse, Stockholmi, Oslosse, Dublinisse ja Londonisse.

 «1794. aasta hõbedollar on üks kõige märgilisemaid münte USA numismaatikas ja tegelikult ka kogu raha ajaloos,» ütles Eesti näituse korraldaja, Eesti Mündiäri juhataja Monica Kitsing. «Mündil kujundatud jumalanna Liberty figuur sümboliseerib vabadust ehk õigust, mille alusel loodi uus riik. Jumalannat ümbritsevad viisteist tähte sümboliseerivad Ameerika Ühendriikide viitteist osariiki.»

Kui 1947. aastal müüdi “Flowing Hair” münt oksjonil 1250 dollari eest, siis 24. jaanuaril 2013. aastal kerkis unikaalse dollari hind juba 10 016 875 USA dollarini. Tegemist on seni maailma kalleima mündiga, mis on kunagi oksjonil müüdud. Mündi ostjaks osutus maailma suurima Ameerika müntide kollektsiooni omanik – Ameerika ärimees Bruce Morelan, kes alustas kollektsioneerimist juba kuueaastasena.

Peale maailma kõige kallima mündi näeb näitusel ka USA Iseseisvusdeklaratsiooni esimese tiraaži plakatit, ehk ühte nendest plakatitest, mis 1776. aastal trükiti Iseseisvusdeklaratsiooni originaalist eesmärgiga levitada seda üle riigi rahvale tutvumiseks. Näitusel eksponeeritava Bostoni plakati väärtus on neli miljonit dollarit.

«Me oleme äärmiselt tänulikud Bruce Morelanile ja Brian Hendelsonile, kes andsid meile võimaluse maailma kalleimat münti koos Iseseisvusdeklaratsiooni plakatiga Eesti rahvale näidata. Kuigi näitus kestab ainult paar päeva, loodame, et kõik huvilised saavad harukordseid eksponaate oma silmaga näha,» ütles Kitsing.

22. ja 23. veebruaril saab haruldast münti oma silmaga näha Tallinnas Eesti Ajaloomuuseumis (Suurgildi hoone, Pikk 17). Näitus on avatud esmaspäeval, 22.veebruaril kella 14-18 ning teisipäeval, 23.veebruaril kella 10-17. Näitusele sissepääs on tasuta, kuid korraldajad soovitavad huvilistel võimalusel näitusele eelnevalt registreeruda aadressil www.flowinghair.ee.

Kõik esimesed USA hõbedollarid vermiti ühe päeva jooksul, 15. oktoobril 1794. Sel päeval vermiti kokku 1758 hõbedollarit. Kõik mündid vermiti käsitsikeeratava pressiga Philadelphia Rahapajas. Tänaseks on nendest säilinud 134 tükki.

Nendel algsetel hõbemüntidel on kujundatud vabadusejumalanna Liberty figuur voogavate juustega, keda ümbritseb viisteist tähte, mis sümboliseerivad Ameerika Ühendriikide viitteist osariiki. Esimese hõbedollari Flowing Hair kavandi tegi Robert Scot, kes oli 1793. aastal USA Rahapaja esimene mündimeister. Philadelphia rahapaja, mis asutati 1792. aastal, oli kõige esimene rahapaja Ameerika Ühendriikides. Kuna linn oli tol ajal riigi pealinn, oli mõistlik, et mündikoda asub seal.

OÜ Eesti Mündiäri on maailma tuntumate rahapajade kollektsioonimüntide ja -medalite levitaja Eestis. OÜ Eesti Mündiäri kuulub Soome ettevõttele Samlerhuset Nordic, mis on osaks Euroopa ühe suurema mündilevitajate grupist Samlerhuset Grupp. Samlerhuset Grupp on enam kui 50 numismaatikaobjekte emiteeriva riigi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles