Matuse eelleping annab südamerahu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Elmo Riig

Matusekorraldajate juures sõlmitud eellepingust on saanud tänapäeval üsna tavapärane toiming. Tallinnas asuva matusebüroo Forsius juhi Ülle Kingi sõnul kindlustavad välismaal juba 40–50aastased inimesed oma matuse ära. Eestis teevad seda peamiselt vanemad inimesed, kes tahavad oma lastelt selle murekoorma ja kohustuse ära võtta.

Foto: SCANPIX

Eelleping tähendab seda, et inimene saab juba oma eluajal otsustada, millisel moel võiks tema viimne teekond toimuda. See fikseeritakse ära lepinguga, kus on kirjas mõlemad osapooled ehk krematooriumi või matusebüroo esindaja ja inimene ise, kes vaba tahte alusel selle lepingu sõlmib.

Ülle Kingi (fotol) sõnul tahavad eestlased oma matuseraha ise koguda. Nii võtavad nad järeltulijatelt murekoorma ja rahalised kohustused. Eellepingu sõlmivad ka üksikud inimesed, kellel polegi matusekorraldamist kellelegi jätta. Seda võimalust kasutavad ka need, kellel pole perega võib-olla kõige paremad suhted. Üks tahab tuhastamismatust, teine kirstumatust ja oma abikaasa kõrvale maetud saada. „Siis tehakse eelleping, kuhu saab oma soovid ja seisukohad kirja panna. Eelleping annab vanainimesele väga suure rahutunde,” lausub Kink.

Matusebüroo Forsius on tegutsenud juba 15 aastat. Eellepinguid sõlmiti juba esimesel tegutsemisaastal ning on lepinguid, mis kehtivad veel algusajast. „15 aastat on juba möödas, aga mõni lepingu sõlmija elab veel ja on täie tervise juures. Meist on saanud sõbrad, mõni klient ikka käib siin ja siis me arutame jälle, sest vahepeal on soovid muutunud. Üks vanahärra on koguni viis korda oma peieliste nimekirja ümber teinud. On inimesi, kellega on väike tüli tulnud ja keda ta enam matuseliste nimekirja ei soovinud. Ja siis tuli üks uus sõber, keda ta peielauda tahtis,” räägib Ülle Kink.

Matusebüroo juhi sõnul on eellepingute sõlmimine jõudsalt kasvav suundumus. Lepingut tulevad tegema ka need lähedased, kes elavad välismaal, sest siis on neil lahkunu säilitamise osas süda rahul ning matuseid saab planeerida selle järgi, millal omaksed Eestisse jõuavad.

Tartu Krematooriumi juht Andres Tõnissoo täiendab, et eellepingu juurde kuulub dokument, kus on fikseeritud täpselt need toimingud, mida peaks pärast surma tegema. See toimub selle hinnakirja alusel, mis lepingu sõlmimise päeval kehtib. Kui inimene tseremooniat ei soovi või ei olegi kedagi, kes tuleks temaga hüvasti jätma, siis on matus üsna väikeste kuludega ning jääb umbes 400 euro kanti. See on kõige odavam variant, milles pole matusetseremooniaga seotud kulutusi. Sel juhul toimub ärasaatmine urniga ning keegi, kas lähedastest või naabritest, korraldab selle ära. Kui inimesel tõesti kedagi ei ole, siis korraldab urnimatuse omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles