Ühelgi kolmest Vene agendist ei olnud ligipääsu Eesti riigisaladustele (11)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet andsid täna riigiprokuratuuris korraldatud pressikonverentsil ülevaate kolmest Tartu maakohtus süüdi mõistetud Vene spioonist.

Tartu maakohus mõistis läinud aasta oktoobris ja tänavu veebruaris süüdi kolm meest, kes panid toime Eesti Vabariigi vastaseid kuritegusid. Kõik kolm meest tegid ebaseaduslikku koostööd Venemaa eriteenistustega.

Riigiprokuratuuris kell 11 korraldatud pressikonverentsil esinesid kapo pressiesindaja Harrys Puusepp ja riigiprokurör Inna Ombler. Postimees vabandab, et tehniliste probleemide tõttu ülekande algus viibis!

Ombler andis pressikonverentsi alguses kriminaalmenetlustest ülevaate. Möödunud nädala neljapäeval mõisteti Tartu maakohtus süüdi Maksim Gruzdev. Mees lasi ennast värvata FSB-l ja kogus Vene eriteenistuse heaks teavet, mida neile edastas. Aleksandr Rudnev lasi end samuti FSB-l värvata ja edastas Vene eriteenistusele teavet. Peamiselt edastas ta vaatlusandmeid Eesti kaitseväe ja piirivalve kohta. Pavel Romanov värvati juba 90ndatel, kuid ta edastas infot periooditi.

Kolm meest ei ole osalenud grupeeritud kuritegevuses, vaid töötasid FSB heaks iseseisvalt.

Ükski meestest ei ole riigiteenistuja. Isikute taust on see, et nad on vähem või rohkem kokku puutunud salakaubaveoga, üks ka inimkaubandusega, ning selle käigus on neil tekkinud kontaktid Vene eriteenistustega.

Need kolm juhtumit on Puusepa sõnul ilmekad näited sellest, kuidas Venemaa eriteenistus tegutseb. FSB värbab salakaubavedajaid oma eesmärkide saavutamiseks.

Ühelgi kolmest mehest ei olnud juurdepääsu Eesti riigisaladustele ega salajasele välisteabele. Venemaa eriteenistused ei ürita seega värvata ainult neid inimesi, kellel see juurdepääs on olemas. Piisab sellest, et isikutel on ebaseaduslikud huvid Eestis. Venemaa eriteenistused otsivad selliste inimestega kontakti.

Puusepp rõhutas, et selline koostöö on FSBga ebaseaduslik isegi siis, kui ei edastata mingit salastatud teavet, vaid tegeletakse näiteks Venemaa eriteenistuse käsul Eestis vaatlusega. 

Ombler kinnitas, et Eesti kaitsepolitsei jälgib oma töös väga tihedalt Eesti piiri.

Salakaubavedajate seost kaitsepolitseiniku Eston Kohveri juhtumiga Puusepp ja Ombler ei kommenteerinud.

Kapo usub, et suurema kahju hoidsid nad ära.

Kahel isikul oli kontakte ka kapo töötajatega. Nad ei olnud siiski topeltagendid. Puusepp ei välistaks võimalust, et tegu oli küll aga topeltoperatsiooniga. 

Kahe isiku kohtuprotsessid toimusid kinnistel kohtuistungitel. Gruzdev on varem süüdi mõistetud salakaubaveos. Romanov on samuti süüdi mõistetud salakaubaveos.

Seda võimalust, et mehed ei saanud aru, mida nad teevad või et see, mida nad teevad, võiks olla ebaseaduslik, ei saanud Puusepa hinnangul olla. Mehed said aru, et olid asunud salajasele ebaseaduslikule koostööle FSBga, andes selleks ka vastava allkirja. Siin ei saanud Puusepa hinnangul olla mitmeti arusaamist.

Kaitsepolitsei ei kommenteerinud, mis hetkel kapo mõistis, et 1994. aastast FSBga koostööd teinud Romanov on FSB spioon. Kahju, mis ta selle ajaga tekitas, oli olemas, kuid mitte nii suur, et ta oleks põhiseaduslikku korda ohtu seadnud.

FSB huvi nende isikute vastu, kes mingis muus ebaseaduslikus ettevõtmises osalevad, on olemas. FSB ei pelga kurjategijate kasutamist oma eesmärkide saavutamiseks.

Võimalikku vahetust Venemaal spionaažis süüdistatud ärimehe Raivo Susiga Puusepp ei kommenteerinud. Seda, kas Tartu maakohtus süüdi mõistetud mehed peaksid olema vahetuskaup, ei peaks Ombleri sõnul täna arutama, kuna kaks neist on Eesti kodakondsusega.

FSB huvi ja tegevus on kapo hinnangul Eestis üsna agressiivne. Kapo kutsub üles võimalikest FSB värbamistest neile teatama.

Puusepp lisas, et piirivalve on Venemaal FSB koosseisus, mistõttu said nad salakaubavedajatel nende pakutud info eest lasta oma äri edasi ajada.

Mehed mõisteti süüdi kokkuleppemenetluse käigus, mis tähendas, et nad mõistsid oma süüd. Tõendid olid piisavalt kaalukad. Seda, kui palju infot nad Eesti uurimisorganitele vastu andsid, riigiprokurör ja kapo ei kommenteerinud.

21-aastane Eesti kodakondsusega Aleksandr Rudnev elas valdava osa ajast Venemaal. Ülejäänud kaks meest elasid siin ja seal. Kõigil olid elamisvõimalused nii Eestis kui ka Venemaal. FSB-l on üldiselt mugavam värvata ja infot hankida oma spioonidelt Venemaa territooriumil.

Tänaseks on kõik kohtumenetlused kolme spiooni suhtes lõppenud. Ka salakaubavedudes on mehed oma karistused kätte saanud.

Puusepp vihjas, et sarnaseid spioone võib veel uurimisel olla.

Faktikast

Maksim Gruzdev, 32-aastane, Eesti kodanik, keskharidusega, 2012. aastal salakaubaveos kriminaalkorras karistatud

Karistus: neli aastat vangistust, süüdi mõistetud karistusseadustiku paragrahvi 235¹ alusel, mis käsitleb Eesti Vabariigi vastast vandenõud. Peeti kinni 2. oktoobril 2015.

Aleksandr Rudnev, 21-aastane, Eesti kodanik, varem kriminaalkorras karistamata

Karistus: kaks aastat vangistust, süüdi mõistetud karistusseadustiku paragrahvi 235¹ alusel. Peeti kahtlustatavana kinni 28. märtsil 2015. Karistusaja kandmise alguseks loeti kinnipidamise aeg.

Pavel Romanov, 42-aastane, määratlemata kodakondsusega, kõrgharidus, varem kriminaalkorras korduvalt karistatud, sh salakaubavedajate jõugu juhtimise eest

Karistus: neli aastat ja kümme kuud vangistust, millest koheselt kuulub ärakandmisele üks aasta ja kümme kuud. Ülejäänud kolmeaastane karistus kuulub täitmisele tingimisi. Süüdi mõistetud karistusseadustiku paragrahvi 233 järgi, mis käsitleb välismaalase poolt toime pandud Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud vägivallata tegevust. Peeti kinni 10. veebruaril 2015.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles