Keemiatööstuste liit toetab ressursitasu sidumist nafta hinnaga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Keemiatööstuste Liidu juht Hallar Meybaum.
Eesti Keemiatööstuste Liidu juht Hallar Meybaum. Foto: Liis Treimann

Peame kriisi tingimustes säilitama oma rahvusliku maavara väärindamise konkurentsivõime ja seepärast ongi õigustatud põlevkivi väärindamisega seotud ressursitasude sidumine nafta maailmaturu hindadega, teatas täna avalikus pöördumises Eesti Keemiatööstusettevõtete Liidu tegevjuht Hallar Meybaum.

Liidu teatel investeerisid kolm suuremat põlevkivitööstusettevõtet (Eesti Energia, Viru Keemia Grupp, Kiviõli Keemiatööstus) aastatel 2011-2014 keskkonda otseselt ja kaudselt üle 350 miljoni euro. Meybaumi sõnul maksab Eesti põlevkivitööstus lisaks investeerimisele ja enda tekitatud kahjule kinni ka keskkonnakahju, mille eest tal otsene vastutus puudub, sest keskkonnatasudega rahastatakse ka nõukogude ajast pärineva jääkreostuse likvideerimist.

«Tänased saastetasud, mis on mõtteliselt kehtestatud minevikutööstusele, on maksude asemel osalt põhjendamatuteks trahvideks muutunud ja saastetasudega maksustamise poliitika pigem pidurdab edaspidiseid keskkonnainvesteeringuid,» märkis Meybaum.

Meybaumi sõnul on maailma energiaturg jõudnud osade tootjariikide ülepakkumise ja omavahelise konkureeriva turuhaaramise tõttu kriisi, mida süvendab majandusseisak.

«Põlevkivitööstuse õlitooted ei ole kunstlikult madala naftahinna tingimustes konkurentsivõimelised ja me peame toetama kriisi üleelamist, et seejärel taas rahvusliku tööstuse toel jätkata jõukuse kasvatamist,» ütles keemiatööstuse liidu juht pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles