Kelam: NATO on valmis liikmeid kaitsma ka hübriidrünnakute vastu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Jaanus Lensment

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni ning Euroopa Liidu (EL) rahvusparlamentide väliskomisjonide liikmed kohtusid teisipäeval NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga, kes väliskomisjoni liikme Tunne Kelami sõnul kinnitas, et NATO on valmis kaitsma oma liikmeid ka hübriidrünnakute vastu.

Kelam kutsus NATO peasekretäri üles jätkuvalt tugevdama NATO sõjalist võimekust ja kohalolu Ida-Euroopas. Eesti saadik juhtis tähelepanu asjaolule, et alliansi Ida-Euroopa liikmed paiknevad riskipiirkonnas, kuivõrd eksisteerib võimalus, et Venemaa president Vladimir Putin võiks üritada just seal diskrediteerida NATO võimekust ja usaldusväärsust oma väikesi liikmeid tõhusalt kaitsta.

Tunne Kelam küsis Stoltenbergilt, kas NATO-l on tehtud ettevalmistusi kollektiivse kaitse rakendamise kohta juhul, kui agressioon toimub maskeeritud kujul, nn hübriidagressioonina. NATO peasekretär selgitas, et Ukraina stiilis hübriidkallaletungid on NATO jaoks muutunud eriti oluliseks teemaks, kuivõrd see on viis, kuidas destabiliseerida riike ilma avalikku sõda alustamata.

NATO peab Stoltenbergi sõnul on allians täiel määral ette valmistatud hübriidkallaletungideks.

Oluliseks komponendiks pidas Stoltenberg varase hoiatuse süsteemi kujundamist, mis tugineks liitlaste hangitud luureinformatsiooni omavahelisele jagamisele.

2017. aastaks plaanib NATO hankida uut tüüpi droonid, mis muudavad tõhusamaks õigeaegse info hankimise potentsiaalsete hübriidrünnakute ennetamiseks.

«Tähtis on alliansi paindlikkus ja võime kiiresti reageerida,» tõdes peasekretär. «Just seetõttu oleme kolmekordistanud oma vastulöögijõudude arvukust Ida-Euroopas.»

Tunne Kelami sõnul on tähelepanuväärne Jens Stoltenbergi vastus küsimusele küberrünnakute kohta. NATO peasekretäri hinnangul võib küberrünnak, mis tekitab laastavat kahju ohvriks langenud riigi majandusele, vallandada NATO lepingu 5. artikli rakendamise.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles