Ravimitootja diagnoos: Läti on teel sotsialismi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olainfarmi juht Valeri Malõgin.
Olainfarmi juht Valeri Malõgin. Foto: Olainfarm.lv

Läti on «täpselt poolel teel tagasi sotsialismi poole, millest me kõik 1991. aastal ära väsisime,» ütles intervjuus uudisagentuurile LETA ravimitootja Olainfarm omanik Valeri Malõgin.

«Kui nii jätkub, siis sinna ka jõuame. Ja siis lammutatakse ettevõtlus laiali, mitte kellelgi ei ole siis huvi kasumit teenida,» vahendab Malõgini muret Dienas Bizness.

«Andkem siis juba üldse kõik oma kasum riigile,» jätkab ettevõtja. «Las siis riik jagab kõigile tasuta ravi ja tuusikuid Bulgaariasse. Ametiühingute ja parteiorganisatsioonide kaudu.»

Erilise teravusega kritiseerib ravimitootja valitsuse tänavu juurutatud nn solidaarsusmaksu.

«Solidaarsusmaks – see on demotiveeriv. Läti on juba niigi kaotanud tohutu hulga inimesi, peamiselt madala kvalifikatsiooniga. Aga kui ta kaotab veel ka andekad, haritud ja kirglikud inimesed, ei tule sellest midagi head.»

Ettevõtja selgitab, et on kategooriliselt sellise maksu vastu ning mitte seetõttu, et see puudutab teda ja tema ettevõtet. «Leian, et parem on maksta inimesele otse ja sealt edasi lasta tal ise valida, kuhu ta oma raha suunab. Pooldan ameerikalikku põhimõtet, kus inimene saab maksimaalse summa ja tal on õigus ise otsustada, kas maksta ravikindlustusse või pensionifondi. Aga meil kehtestatakse kohustusi.»

Malõgin nendib, et Lätis nagu ka Euroopas on tegemist sotsialistliku riigiga, kes otsustab, kellele anda maksuraha. «Laske inimestel vabalt töötada ja ühiskond rikastub. Aga lämmatage neid maksudega, inimesed lahkuvad mustadesse skeemidesse, ja mis sellest siis tuleb? Hakkan teise riigi residendiks ega maksa enam makse Lätis ja kes sellest võidab? Loomulikult ei lähe me musta majandusse, kavatseme teha ausat tööd. Aga see on väga kallis. Olainfarm maksab aastas maksudeks 12-15 miljonit eurot ja me ei tea kuhu see läheb,» ütles ettevõtja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles