Ansip Odini sõdalastest: järgmine samm oleks rohelised mehikesed (11)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Euroopa Komisjoni asepresidendist Andrus Ansipist sai täna tõenäoliselt kõige selgemini Odini sõdalaste jõugu suhtes oma hukkamõistu välja näidanud Eesti soost tipp-poliitikutest.

«Me võime ju kuidagi neid hirme mõista, aga kui meil pole mitte ühtegi pagulast ja keegi valmistub nende massiliseks tulekuks, siis on need sammud selgelt ebaproportsionaalsed. Mis puutub Odini sõdalasi, siis olen igasugustele taolistele pramilitaarsetele grupeeringutele vastu. Sealt on ainult üks samm roheliste mehikesteni,» sõnas endine peaminister Andrus Ansip täna Tallinnas ajakirjanikele.

Ansip viitas seega Krimmi annekteerimisel osalenud Venemaa sõjaväelastele, keda kutsuti «rohelisteks mehikesteks» nende rohelist värvi eraldusmärkideta sõjaväevormi ja moodsa relvastuse tõttu. Vene riik üritas algul seotust nendega varjata.

«Kui üks Eesti mees tahab õiguskorda kaitsta, siis liitugu Eesti politseiga - nagu 2007. aasta aprillimässu ajal, mil inimesed asusid tegutsema abipolitseinikena. See oleks minu hinnangul korrektne lahendus,» ütles Ansip.

Vaesesse Eestisse ei tulda ka surmahirmul

Ansip lisas, et võidaks nüüdseks aru saada, et Eesti ei ole pagulaste jaoks atraktiivne sihtriik.

«Siia ei kiputa väga tulema. Põhjus on selge, elatustaseme vahe Soome, Rootsi ja Eesti vahel on endiselt väga suur ning kui inimene on sunnitud oma kodust lahkuma, siis ta valib oma uueks elukohaks selle koha, kus elutingimused on paremad,» sõnas Ansip.

Isegi kui inimeste elu on ohus, ei eelistata Ansipi sõnul minna vaesematesse liikmesriikidesse.

«Peaksime põhjendamata hirmust üle saama. Igal aastal tuleb Eestisse väljastpoolt Euroopa  Liitu paartuhat inimest ja me ei tunne, et meie identiteet – meie keel või kultuur - oleks seetõttu kuidagi ohus,» märkis Ansip.

Need paarsada pagulast, kes teoreetiliselt võiksid siia tulla, aga ei kipu tulema, ei muuda Ansipi sõnul kuidagi meie kombeid, keelt või kultuuri. «Me võiksime olla sallivamad, võiksime mõtetes olla valmis abistama neid, kellel meie abi hädasti tarvis läheb,» lisas Ansip.

Peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond) teatas hiljuti Twitteris Odini sõdalaste Eesti haru silmas pidades, et omaalgatuslikud jõugud ei suurenda inimeste turvatunnet. «Eesti Vabariigis tagab korra Eesti politsei. Omaalgatuslikud jõugud ei suurenda eesti inimeste turvatunnet vähimalgi määral, pigem vastupidi,» kirjutas ta.

Odini sõdalased on seni peamiselt sotsiaalmeedias aktiivust üles näidanud rühm inimesi, kes on lubanud asuda pagulaste tegevuse jälgimiseks patrullima linnatänavail. Lisaks mingil põhjusel ka ülikoolilinnakuis, kus pagulastega mingitki seost mitteomavad välistudengid on omandama Eestis kvaliteetset kõrgharidust. Avalikult näitasid rühmituse liikmed end esmakordselt sel kolmapäeval erinevatel meeleavaldustel, kus nõuti Eesti väljaastumist Euroopa Liidust ja juba olemasolevat rahvaalgatuse õigust.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles