Rice noomis Lavrovi Gruusia küsimustes

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Condoleezza Rice ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
USA riigisekretär Condoleezza Rice ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Reuters / Scanpix

USA riigisekretär Condoleezza Rice noomis oma Venemaa kolleegi Sergei Lavrovi Gruusia sõja pärast, kuid mõlemad lubasid teistes küsimustes näidata üles pragmaatilisust.


Rice´i kinnitusel oli Vene vägede sissetung Gruusiasse suur viga, mis mõjus rängalt riigi rahvusvahelisele reputatsioonile, vahendas Reuters.

«Erimeelsused olid üsna selged,» ütles USA abiriigisekretär Euroopa asjade alal Daniel Freid, kelle kinnitusel kulges kohtumine pingelises, kuid viisakas õhkkonnas. Rice taunis tema sõnul ka Venemaa otsust tunnustada separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust, mis tema hinnangul oli tõsine viga.

Venemaa välisministri positsioonid olid jäänud üldjoontes samaks - taas rõhutati asjaolu, et Venemaa oli sunnitud Gruusia agressioonile Lõuna-Osseetias vastama. Lisaks nõudis Lavrov ka Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili kohtu ette viimist. 

Lavrov andis oma kolleegile mõista, et USA ei tohiks blokeerida Venemaa osalemist tööstusriike ühendavas G7 klubis. «See on oluline kogu maailma jaoks,» täpsustas Lavrov.

ÜRO julgeolekunõukogusse kuuluvate USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Hiina ning lisaks Saksamaa esindajate kavandatud kohtumine Iraani tuumaprogrammi asjus jäi aga Venemaa vastuseisu tõttu eile ära, sest riigi välisministeeriumi esindaja kinnitusel oli erakorraline kohtumine ebavajalik.

Freidi kinnitusel leppisid Rice ja Lavrov siiski kokku kahe riigi ministrite vahelises kohtumises, et arutada Iraani tuumaabitsioone, kuid ei seadnud kindlat tähtaega.

AFP teatel tegi Lavrov hiljem New Yorgis rahvusvahelistest suhetest kõneledes selgeks, et Venemaa ei tunne end isoleerituna, kuid möönis siiski, et suhted USAga on raketitõrjesüsteemi rajamise tõttu Ida-Euroopasse märgatavalt jahenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles