Pildid: Rootsi endise peaministri Olof Palme mõrvast möödus 30 aastat (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi kunagise peaministri Olof Palme mõrvast möödus eile 30 aastat, kuid seni on see mõrvamüsteerium lahendamata.

Rootsi praeguse peaministri Stefan Löfeni sõnul on Palme juhtum lahtine, kinnikasvamata haav, mis puudutab kõiki rootslasi, edastab The Local.

Eile viisid paljud inimesed lilli nii Palme tapmispaika kui ta matmispaika, kaasa arvatud peaminister Löfen ja teised poliitikud.

Palme tapeti 28. Veebruaril 1986. aastal Stockholmis, kui ta oli koos naise Lisbet Palmega pärast kinoskäiku jalutamas koju. Peaministril ei olnud sel õhtul ihukaitsjaid kaasas.

Seni identifitseerimata tulistaja lähenes Palmedele ja tulistas 59-aastast peaministrit selga, tekitades talle surmava vigastuse. Tapja jooksis minema, võttes endaga kaasa .357 Magnum revolvri, mida uurimise käigus ei leitud.

Karismaatilise juhi surm tekitas rootslastes šoki ja seni ollakse veendunud, et koos tema surmaga kaotasid nad osa oma identiteedist.

Rootsi politsei ei ole Palme mõrvajuhtumit hoolimata paljudest juhtlõngadest seni lahendanud. Aastate jooksul on küsitletud rohkem kui 10 000 inimest, 134 inimest on tahtnud juhtunus vastutuse võtta ja sellega kuulsust saada, kuid keegi neist ei osutunud mõrvariks ning politseil on 250 meetrit Palme mõrva toimikuid.

1989. aasta juulis mõistis kohus Palme mõrvas süüdi narkomaani ja väikese kaliibriga kurjategija Christer Petterssoni, kuid juba paar kuud hiljem vabastas appellatsioonikohus ta karistusest, kuna tema vastu ei olnud piisavalt tõendeid. Pettersson suri 2004. aastal.

Rootsi meedia arvates tegi politsei endise peaministri mõrva uurimisel juba algusest peale palju vigu ja selle tõttu ei ole jõutudki õige tapja jälile.

Aastate jooksul on mõrvauurijad kahtlustanud näiteks Türgi kurdide mässulist grupeeringut Kurdistani Töölisparteid, Rootsi sõjaväge ning mitme riigi luuret.

Palme mõrva uurimisega seni tegelevate uurijate juht Kerstin Skarp on optimistlik, et juhtum laheneb ühel päeval.

Rootsi praegune peaminister Löfen on veendunud, et Palme lasi maha narkojoobes Pettersson ja seega on mõrvar põhimõtteliselt tabatud.

Palmet tunti ta kodumaal vastuolulise poliitikuna ja jõukast peret pärit poliitikut peeti oma sotsiaalse klassi reeturiks, kuna ta vaated olid vasakpoolsed.

Palme tekitas USAs viha Vietnami sõja vastasusega, ta toetas Kuuba ja Nikaragua vasakpoolseid valitsusi ning oli tuumarelvade ja apartheidi vastu.

Koduses poliitikas ärgitas ta naisi meestega võrdset palka küsima ja rõhutas naiste õigust abordile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles