ERR näitab palju vastukaja tekitanud filmi «Kolmas maailmasõda»

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid õppusel.
Vene sõdurid õppusel. Foto: SCANPIX

Rahvusringhäälingu telekanalid ETV ja ETV+ näitavad täna Briti rahvusringhäälingu BBC filmi «Kolmas maailmasõda», kus mängitakse läbi Venemaa invasioon Lätti, millele ei järgne NATO vastust.

Kell 22.10 algava filmi eel kommenteerivad ETV saates «Välisilm» BBC fiktsiooni siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort ja riigi psühholoogilise kaitse asjatundja Ilmar Raag. Saadet juhib Aarne Rannamäe.

ERRi dokumentaalfilmide ostja Viola Salu sõnul ei ole «Kolmas maailmasõda» tavapärane «Välisilma» dokfilm.

«Tegemist on hüpoteetilise olukorra analüüsi ja tulise debatiga, mille vahele on pikitud lavastuslikke stseene nö sõjatandril toimuvast. Filmi vaatamine võib tekitada vastakaid tundeid ja kõhedust, kuid samas annab see meile kinnitust, et lääneriigid suhtuvad tõsiselt meie ebakindlusse suure naaberriigi ees,» selgitas Salu. Tema sõnul oleks film «Kolmas maailmasõda» Eesti vaatajate ette jõudnud igal juhul, sest selle vastu tundsid suurt huvi ka teised Eesti telekanalid.

Filmis saab tõeks stsenaarium, kus lääs leiab end Balti riikide tõttu tuumakonflikti lävel Venemaaga. Lugu muutub vägagi tegelikuks siis, kui kümme tõelist tippsõjaväelast, -poliitikut ja -diplomaati peavad otsustama, kuidas edasi talitada. Film tõstatab küsimuse, kui arukalt oskame tegutseda, kui kaalul on maailma saatus.

Pärast filmi lõppu algab rahvusringhäälingu veebiportaalis vestlusring, kus osalevad rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktor Jüri Luik ja reservkolonelleitnant Leo Kunnas. Juttu juhib portaali peatoimetaja Rain Kooli.

Film on täna õhtul eetris ka kell 21.15 ka venekeelse telekanali ETV+ vaatajate ees, millele järgneb arutelu Dmitri Fefilovi juhtimisel. Stuudios on Läti telekanali LTV7 venekeelsete saadete peatoimetaja Olga Proskurova-Timofejeva, ajalehe Narvskaja Gazeta peatoimetaja Sergei Stepanov, sotsioloog ja rahvusvaheliste suhete ekspert Tiiu Pohl ning meediaekspert Vitali Belobrovtsev. Videointervjuudes esinevad rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu, Venemaa suursaadik Prantsusmaal aastatel 1992-1998 Juri Rõžov, politoloog Andrei Piontkovski ja ajakirjanik Aleksandr Nevzorov.

Venekeelse Raadio 4 eetris räägitakse nähtud filmist 1. märtsi keskpäevases saates «Üksikasjad», kus vestlust juhib Ildar Nisametdinov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles