Süüdistaja: Patria andis haubitsatehingu kiirendamiseks Egiptuses pistist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Liis Treimann

Prokuröri hinnangul andsid Soome kaitsekontserni Patria esindajad Egiptuse ametnikele pistist vähemalt poole miljoni euro eest, et kiirendada haubitsatehingut.

Riikliku süüdistaja Ari-pekka Koivisto sõnul oli osa egiptlasest agendile maksud rahast hüvitis tegelikult tehtud tööst. Pistise osa oli tema sõnul aga märkimisväärne, vahendas Helsingin Sanomat Online.

Süüdistaja sõnul andis Patria pistist mitmele Egiptuse ametnikule ja riikliku sõjatehnikaettevõtte esindajale.

Prokurör nõuab süüdistatavatele vangistust. Lisaks nõuab ta vähemalt 100 000 euro suurust rahatrahvi Patria Land & Armament Oy-le.

Patriaga seotud pistiseskandaal jõudis kohtusse täna, kui Pirkanmaa ringkonnakohtus algas eelistungiga.

Segadused leidsid aset aastatel 1999-2001. Süüdistused puudutavad muu hulgas altkäemaksu andmist ja raamatupidamispettusi.

Välismaisele ametnikule pistise andmine muutus Soome seaduste järgi karistatavaks 1999. aasta alguses.

Egiptlaste «määrimine» algas prokuröri sõnul 1996. aastal, kuid enne 1999. aastat aset leidnud oletatavat pistise andmist kuriteona pidada ei saa.

Süüdistatavate seas on neli Soome meest, kes olid Patria Egiptuse-hankes vastutaval positsioonil. Viies kohtualune on Egiptuse kodanik, kes ringkonnakohtusse ei ilmunud, kui keda kavatsetakse küsitleda kevadel algaval põhiprotsessil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles