Lihtne nipp, millega säästa 1000 eurot aastas

Kirjutaja Getter
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mängulise rahakogumise süsteem on lihtne: igal nädalal tuleb kõrvale panna nädala numbrile vastav summa.

«Esimesel nädalal tuleb panna kõrvale üks, teisel kaks, kolmandal kolm eurot. Igal nädalal kasvab kogumishoiusele kantav summa ühe euro võrra,» selgitas kogumise võimalust SEB rahaasjade ekspert Katrin Laks.

Selleks, et aasta lõpuks 1000 eurot kokku saada, peaks alustama hiljemalt 28. nädalal ehk juuli keskpaigas. Samas on sel juhul iganädalaselt säästetav summa küllaltki suur – 28 kuni 52 eurot. Jõuludeks 1000 euro kogumiseks peaks alustama hiljemalt mai keskel.

Kui aga alustada aasta alguses ja lõpetada 45. nädalal ehk novembris 45 euroga, on selleks ajaks kogunenud juba 1035 eurot. See on summa, mis võimaldab end jõulukuul kindlamalt tunda.

Kogumist on võimalik kohandada vastavalt võimalustele. «Oletame, et inimene saab keskmist palka (1000 eurot) ja tal on iga kuu võimalik kõrvale panna maksimaalselt 10 protsenti. 1000 euro kogumiseks peaks kuni 25. nädalani koguma vastavalt nädala numbrile, edasi iga nädal 25 eurot ja nii kuni aasta lõpuni,» rääkis Laks.

Alati on mõistlik koostada eelarve finantskohustuste täitmiseks ja ebavajalike kulutuste vältimiseks. Motivatsiooni plaanidest kinni pidada annab ka eesmärgi meeldetuletamine. Laksi sõnul on hea keskenduda pikaajalistele soovidele ja arvestada olukorraga, kui keegi perekonnast peaks haigestuma või tekib mõni ootamatu väljaminek.

Mänguline raha kogumise viis tõestab, et finantstagavara loomine ei pruugi olla koormav kohustus, vaid tore ja kasulik harjumus.

Vaata säästmistabelit nädalate lõikes SEB kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles