Briti geograafiaõpikus täpsustati 2014. aasta Krimmi sündmusi (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias välja antud geograafiaõpikus jäi Londonis resideeruvale Ukraina suursaadikule Natalja Galibarenkole silma, et selles on Krimmi nimetatud Venemaa osaks ja ta avaldas selle vastu protesti.

Oxford University Press (OUP) poolt välja antud õpiku algvariandis oli, et Krimmis viidi 2014. aastal läbi rahvahääletus, mille kohaselt Krimmist sai Venemaa osa, varem kuulus ala Ukrainale, edastab BBC.

Kirjastus teatas nüüd, et nad said klientidelt märkusi, et geograafiaõpikus Krimmi käsitlev ei vasta täiesti tõele ja selle tõttu oli vaja teha täpsustusi.

Ukraina saatkond Londonis edastas, et «kirjatus parandas tõsised vead».

Möödunud aasta oktoobris müügile jõudnud geograafiaõpiku algvariandis oli, et Venemaa võttis 2014. aastal Krimmi Ukrainalt ja kaardil oli Krimmi näidatud teise värviga kui ülejäänud Ukrainat, juures oli tekst, et Krimmi elanikud hääletasid Venemaaga liitumise poolt.

Ukraina diplomaat Igor Kõzõm edastas Briti kirjastusele, et Krimm ei kuulu Venemaale ja rahvusvaheliselt ei ole Krimmi Venemaa osana tunnistatud. Diplomaadi kirja kohaselt tekitab õpikus olev õppurites segadust ja see on raamatu toimetajate jäme viga.

Ukraina saatkond Londonis edastas oma leheküljel, et nad tänavad vea parandamise ja rõhutamise eest, et rahvusvaheliste seaduste alusel kuulub Krimm Ukrainale.

Oxford University Press pressiesindaja teatel on õpiku uustrükis täpsustusi 2014. aastal toimunud sündmuste kohta ja ka see, milline oli Krimmis juhtunule rahvusvaheline reaktsioon.

Kremli toetusel tegutsenuid sõjalised üksused haarasid Krimmis võimu 2014. aastal pärast seda, kui Ukraina venemeelne president Viktor Janukovõtš võimult tõugati.

Krimmis elab venelasi rohkem kui ukrainlasi ning rahvahääletusel, mida läänes ja Ukrainas peetakse ebaseaduslikuks, pooldati Krimmi liitumist Venemaaga.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles