Asjatundja annab nõu: kuus looduslikku kevadväsimuse leevendajat

Triinu Entsik-Grünberg
, Südameapteegi peaproviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadväsimus võib ka tööajal maha murda.
Kevadväsimus võib ka tööajal maha murda. Foto: SCANPIX

Aasta raskeim üleminekuperiood organismile, kus keha on pimedast ajast ja talvistest viirustest kurnatud ning stressis, on kohe käes, mistõttu annab Südameapteegi peaproviisor nõu, millistest looduslikest vahenditest seejuures abi saab.

Kevadväsimuse saabumist kinnitab ka Eesti apteekide müügistatistika – aasta-aastalt on kasvanud väsimust, kurnatust ja stressi leevendavate ravimite ning tervisetoodete müük. Müügistatistika taga on nii inimeste üldine terviseteadlikkuse tõus, aga ka turul pakutavate tervisetoodete valiku laienemine.

Apteekides kasvab kevadperioodil ka looduslike rahustite müük. Enimlevinumad looduslikud stressi- ja väsimuse leevendajad on:

1. Palderjan – võtab ära rahutuse ja hirmutunde ning leevendab ärevust, aitab üle une- ning ka keskendumisraskustest.

2. Veiste-südamerohu ürt – soodustab uinumist ja rahulikku und.

3. Palderjan ja meliss – rahustavad ja lõõgastavad organismi, aitavad maandada emotsionaalseid pingeid, soodustavad uinumist, tagavad rahuliku une ning alandavad lihaspinget.

4. Piparmünti, palderjani, veiste-südamerohtu, kanarbikku, humalat ja sidrunmelissi sisaldav preparaat – aitab uinuda, vähendada sisemist erutust ja unes ärkamist;

5. Melissi, palderjani, veiste-südamerohtu, humalat ja viirpuud sisaldav preparaat – on ette nähtud emotsionaalse tasakaalu tagamiseks ja enesetunde normaliseerimiseks, soodustab pärast päevast stressi lõdvestumist ning tervislikku und;

6. Melatoniin – lühendab uinumiseks kuluvat aega ning kergendab ajavööndivahetuse väsimusega seotud subjektiivseid kaebusi.

Kevadväsimuse ja sellest tingitud stressi leevendamiseks on võimalik ka palju omal käel ära teha. Kõige olulisem on piisavalt puhata, liigutada ja tervislikult ning tasakaalustatult toituda. Kui sellest ei piisa, siis aitavad apteekrid oma nõuga reipalt suvele vastu minna.

Südameapteegi statistika kohaselt kasvas retseptiravimitest uinutite ja rahustite müük 2015. aastal võrreldes eelneva aastaga 20 protsendi võrra ning käsimüügiravimitest naistepunal baseeruvate ravimite müük 12 protsenti. Rahustavate preparaatide tervisetoodete kategooria kasvas samas võrdluses 24 protsenti.

Südameapteekides osteti selles kategoorias enim palderjani ekstrakti ja tinktuure, melatoniini kapsleid, Korvalooli tilkasid ja hea une tablette. Samuti on jätkuvalt kasvav väsimust ja stressi leevendavate ning üldtervist toetavate vitamiinide (c, d, b vitamiinid) ning mineraalide (magneesium) nõudlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles