Jalgpalli otsepilt: Tammeka ja Trans pakkusid hooaja avamängus tõelise põnevuslahingu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistriliiga tänavuse hooaja avalöögi tegid Tartus Annelinna kunstmurustaadionil täna õhtul kell 19.00 Tartu Tammeka ja Narva Trans.

Külalised Narvast asusid mängu juhtima 24. minutil, kui täpne oli Dmitri Prošin. Vaid seitse minutit hiljem jäi aga Narva Trans ühe mehega vähemusse, sest Vitali Andrejev teenis punase kaardi ja saadeti varakult puhkama. Pärast narvalaste eduseisuga lõppenud avapoolaega tõi Rasmus Tauts 66. minutil tabloole 1:1 viigiseisu. Ühe mehega rohkem mänginud Tammeka ei saanud aga seda luksust kohtumise lõpuni nautida, sest 83. minutil nägi punast kaarti Geir-Kristjan Suurpere. Kolm minutit hiljem läks Narva Kirill Nesterovi väravast jälle ette, kuid Tauno Tekko 88. minuti värav tähendas, et kohtumine lõppes 2:2 viigiga.

Postimees tõi mängu otsepildis vaatajateni, ülekannet kommenteerisid Kristjan Jaak Kangur ja Jonas Grauberg.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Narva Trans

Reedel, 4. märtsil kell 19.00 Tartus Annelinna kunstmurustaadionil

Hooaja avamise au on sedapuhku usaldatud mulluse liigatabeli üheksandale ja kuuendale meeskonnale ehk Tammekale ja Transile. Tartlased päästsid endale meistriliiga koha üleminekumängudel, kus oldi Tallinna Kalevist veenvalt üle.

Kahe hooaja vahel on meeskonnast lahkunud kogenud ründaja Martin Hurt, kelle jaoks muutus nii töö, eraelu kui ka tipptasemel jalgpalli mängimine ühildamine liialt keeruliseks. Mullu poole hooaja pealt Tartusse naasnud Siim Tenno võttis taas jalge alla tee Saksamaale, kus tema uus tööandja on Tammeka kunagise peatreeneri Uwe Erkenbrecheri juhendatav MTV Gifhorn.

Tammeka kontekstis võib lisaks 29-aastasele Hurdale pidada väga kogenud meesteks nii 25-aastast Tennot kui ka sama vana Martin Naggelit. Eelmisel hooajal 23 liigamängus valdavalt vasakkaitses tegutsenud Naggel otsis uut tööandjat pealinnast ning liitus üleminekuteakna viimasel päeval lõpuks Paide Linnameeskonnaga. Ka peatreener Indrek Koser nentis hooaja avamisel, et väikeseks murekohaks on kogenud meeste puudus. Noori talente Tammeka ridades jätkub, kuid kas nad suudavad hakata põhimehe rolli täitma?

«Loodaks, et vennad sünniaastaga 1995-96-97 oleksid sel tasemel, et saab nendele toetuda. Ei saa öelda, et võistkond oleks hõre, sest duublist on noori olemas, aga kogemusi ehk napib,» sõnas Koser. «Kuid mängijaid, kellel on potentsiaali lüüa viis pluss või isegi kümme pluss väravaid, on – Rasmus Tauts, Kevin Rääbis, Tristan Koskor. Potentsiaal on olemas ja ei saa ju loota, et Martin Hurt mängib meil elu lõpuni – on aeg hakata teistel lööma! Ja kui vanameister Kristjan Tiirik suudab noori mõne väravaga toetada, on see ainult boonus,» leidis Koser, kes saab mulluse vaheaasta järel taas loota ründaja Georgi Ivanovi teenetele, ent rohkem täiendusi Tammekal praegu pole.

Tammeka uue hooaja esitlus, keskel Rasmus Tauts. FOTO:
Tammeka uue hooaja esitlus, keskel Rasmus Tauts. FOTO: Foto: Kristjan Teedema

Trans loob uut tervikut

Kui tartlased said üle mitme aasta talvel taas treenida kodulinna korralikul kunstmuruväljakul, siis Narva Transi talv on olnud just kehvapoolsete treeningtingimuste tõttu heitlik. Lisaks on Ida-Virumaa klubile tavapäraselt toimunud ka suuremat sorti pereheitmine ning meeskonnas ei jätka paljud mullused põhitegijad. Nende asemele on toodud uusi mehi idapiiri tagant, kuid on selge, et niimoodi toimides võtab peatreeneril Adjam Kuzjajevil meeskondliku terviku loomine aega.

Klubi president Nikolai Burdakov on korduvalt ülistanud Kuzjajevit kui oma jalgpallialast hingesugulast ning Transi möödunud hooaja teine pool andiski selgelt mõista, et klubi hetke võimsaim trump ongi just peatreener. Hea emotsiooni korral võib Trans võita igaüht, ent vastupidisel juhul ka ükskõik kellele kaotada. Teises voorus kohtub Trans Sillamäega, kellest pole liigas aastaid jagu saadud, ning seejärel minnakse järgemööda kokku Flora ja Levadiaga, sestap on avamäng Tammeka vastu nende jaoks äärmiselt tähtis.

Transist lahkus talvel esiväravavaht Roman Smiško ja et ainult Aleksei Matrossovile lootma jääda olnuks riskantne, meelitati postide vahele tagasi aasta eest vaid 18-aastasena tippjalgpallist loobunud andekas Nikita Tokaitšuk. Mulluse hooaja üks eredamaid sähvatajaid Vlasii Sinjavski kolis Tallinnasse Nõmme Kalju ridadesse, lätlane Vitalijs Zils aga Sillamäe Kalevisse. Sama teed liikus ka poolkaitsja Maksim Lipin, mullune hõbedameeskond Levadia meelitas enda juurde tagasi Marek Kaljumäe.

Lahkunud on ka kaitsjad Pavel Avdejev ja Aleksei Jahhimovitš, samuti poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitš. Kuna ka Tanel Tamberg on endiselt vigastatud, peab Trans hooajale vastu minema kaitseliiniga, kus pole mullusest alles pea ühtegi põhimeest. Ridu täiendati tavapäraselt Venemaa-sidemeid ära kasutades, nii saabusid piiri tagant kaitsja Dmitri Tšernuhhin, poolkaitsjad Dmitri Prošin ja Timur Džurajev ning kolm korda Aserbaidžaani koondises mänginud ründaja Rizvan Umarov. Just Umarov lõi kaks väravat kontrollmängus Peterburi Zeniidi duubelmeeskonnaga, mis küll 2:3 kaotati, ent klubi juhtkond pidas nimelt seda kohtumist meeskonna parimaks hooajaeelseks esituseks.

Uue lepingu sõlmis mulluse hooaja teise poole vigastustega eemal olnud 19-aastane Svjatoslav Jakovlev, klubis jätkab mullu kaheksa liigaväravat löönud Dmitri Barkov. Kui vigastused taas kimbutama ei tule, on Transile kindlasti palju abi ka poolkaitsjast Bi Sehi Elysee Iriest, kes saanud viimase pooleteise aasta jooksul traumade tõttu platsil käia vaid kahes liigamängus. Jätkuvalt ootavad narvakad pikisilmi, millal avaneb Artjom Škinjovi talent.

Võib-olla tähtsaim leping sõlmiti aga vahetult enne hooaja algust – piirilinna naaseb Vladislav Ivanov, kes mängis Transis aastatel 2006-09 ja lõi 26 liigaväravat ning kerkis 2012. aastal naastes hooaja suurimaks väravakütiks. Tõsi, oma toonasest 23 liigaväravast 10 lõi mees hooaja esimeses pooles Sillamäe Kalevi särki kandes, kuid hooaja headust see ei väära. Mullu naasis Ivanov poole hooaja pealt Usbekistanist Infoneti ridadesse, kuid jäi seal kahvatuks, seega on tema võimalik hoog enne hooaja algust siiski suur küsimärk.

Transi osas püüdis enne hooaja avakohtumist prohvetit kehastada ka Tammeka peatreener Indrek Koser: «Uue hooajaga algab kõik taas nullist. Hetkel on küsimus, kui hästi suudab Narva oma värske koosluse kohe hooaja algul käima saada. Eesmärgiks on neil medal, nii et kergelt nad meile midagi ei anna. Samas on ainult võit see, mis meid hooaja esimeses mängus kodupubliku ees rahuldab!»

Kahe hooaja vahel Tammeka kapteniks valitud Kaarel Kiidron: «Meeskond on kaks kuud töötanud väga professionaalselt ja oleme hooaja avamänguks valmis. Iga sekund ja sentimeeter väljakul on ülimalt tähtis ja lubame kõikidele poolehoidjatele, et sel aastal ei anna me vastastele niisama mitte midagi! Oleme võitluseks valmis!»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Algus on alati närviline, eriti siis kui mäng on võõrsil, aga me katsume alustada julgelt ning teeme esimese kindla sammu sellel hooajal.»

Transi keskkaitsja Roman Nesterovski: «Me kõik ootasime hooaja algust. Praegusel hetkel on kõik meie vastased tugevad, kuid meie meeskond on väga motiveeritud. Mängus Tartu vastu tahame näidata oma parimat jalgpalli ning saavutada positiivne tulemus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles