Kriitikud tunnustasid Ardo Ran Varrest

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustusega kaasneb kunstnik Alice Kase segatehnikas maal. Ardo Ran Varresele anti auhind üle 3. märtsil 2016 pärast lavastuse „Popi ja Huhuu“ esietendust Theatrumis. Ardo Ran Varres on teinud Leino Rei lavastusele muusikalise kujunduse.
Tunnustusega kaasneb kunstnik Alice Kase segatehnikas maal. Ardo Ran Varresele anti auhind üle 3. märtsil 2016 pärast lavastuse „Popi ja Huhuu“ esietendust Theatrumis. Ardo Ran Varres on teinud Leino Rei lavastusele muusikalise kujunduse. Foto: Riina Oruaas

Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinna 2015. aasta laureaat on helilooja, sõnalavastuste muusikaline kujundaja ja näitleja Ardo Ran Varres. Ardo Ran Varres on teinud märkimisväärseid muusikalisi kujundusi ja kirjutanud originaalmuusikat mitmetele lavastustele nii sõna- kui tantsuteatris, filmidele, kuuldemängudele ja seriaalidele.

Ardo Ran Varres on olnud väga paljude lavastuste kaasautor. Tema loodud muusika ning muusikalised kujundused avardavad oluliselt lavastuste tähendusvälja. Näitlejast helilooja ehk heliloojast näitleja – see on eesti teatris üpris haruldane süntees, kuid vahest sünnibki just sellest kooslusest tema eriline lavataju. Ardo Ran Varrese teatrimuusika avardab teksti ja koreograafiat, rikastab sõna ja liigutust. Žanriteadliku autorina suudab ta kunstiliikide piiridega katsetada, aga neid ka ületada ja siduda. Tema loomingus on koos täpsus ja avarus,  konkreetsus ja kujundlikkus, ühistöö ja suveräänsus. Teatri ja muusika piirialadel sünnib õnnelik sulam nii Ardo Ran Varrese teatrimuusikas kui ka rollides.

Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus hindab ka Varrese tööd muusikalise kujundaja eriala tutvustamisel ja väärtustamisel. Varres on töötanud Rakvere Teatris näitlejana ning Eesti Draamateatri muusikaala juhina, viimastel aastatel on ta olnud vabakutseline helilooja, kuid astunud üles ka näitlejana.

2015. aastast väärivad esiletõstmist muusikalised kujundused lavastustele „Ekke Moor“ (Kuressaare Linnateater/VAT Teater/Lavakunstikool) ja „Libahunt“ (R.A.A.A.M). Ardo Ran Varres on kirjutanud muusikat ja teinud muusikalisi kujundusi lavastustele Vanemuise teatris, Tallinna Linnateatris, Tartu Uues Teatris ja R.A.A.A.Mis, ning teinud viljakat koostööd noorte eesti koreograafide Ruslan Stepanovi ja Jaan Ulstiga. Varrese teatrimuusikat on ilmunud kolmel plaadil: „MacBeth: Rakvere Teater esitab“ (2000), „Arabella ja Taaniel: teater muusikas“ (2003), „Õhtusöök sõpradega: muusika Eesti Draamateatri lavastustele“ (2007).

Hea Teatri Auhinda (HTA) on Eesti Teatrikriitikute Ühendus välja andnud 2002. aastast, 2012. aastast jätkab traditsiooni Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus.

Auhind antakse loominguliste saavutuste eest, mida ühendus peab tähelepanuväärseks eesti teatripildis, vastavas loominguvaldkonnas või konkreetses loomeloos. HTA ei märgista ilmtingimata viimase hooaja tipplavastust või -rolli, vaid tunnustab teatritegijat või -kollektiivi, kelle loomingulised põhimõtted ja saavutused kõnelevad tõsisest suhtumisest teatrikunsti pikema aja vältel.

Varasemad HTA laureaadid on Guido Kangur (2002), Andres Noormets (2003), Aleksander Eelmaa (2004), Marika Vaarik (2005), Aare Toikka (2006), Võru Teatriateljee (2007), Priit Raud (2008), Katariina Lauk (2009), Raimo Pass (2010), Piret Rauk (2011), Anne Türnpu (2012), Ingomar Vihmar (2013), Lauri Lagle (2014).

Auhinnaks on alati olnud üks eesti kunstniku teos, sel aastal kingitakse laureaadile kunstnik Alice Kase segatehnikas maal. Auhind anti üle 3. märtsil 2016 pärast lavastuse „Popi ja Huhuu“ esietendust Theatrumis. Ardo Ran Varres on teinud Leino Rei lavastusele muusikalise kujunduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles