Ämmaemanda nõuandetelefonil kuuleb naeru ja pisaraid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil last ootavad emad.
Pildil last ootavad emad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Liina Normeti ja Maila Teramehe avatud ämmaemanda nõuandetelefon 12 252 võimaldab abi ja nõu saada 24 tundi ööpäevas.

Naiste sõnul oli tegemist täitmata kohaga tervishoiusektoris, kuna tervishoiu töötajad on ülekoormatud ning alati ei ole võimalik tabada enda arsti või ämmaemandat. Liin on soojalt vastu võetud ja esimese kuuga, mil telefon oli prooviperioodiks avatud, nõustati üle 500 kõne eesti ja vene keeles.

Nüüd on prooviaeg läbi ning värskelt omistatud terviseameti tervishoiuteenuse osutamise tegevusluba on võimaldanud liini ametlikult avada. 12 252 telefonile vastavad nii eesti kui ka vene keeles viis nõustajat või ämmaemandat.

Normet tõi välja armsa kõne, mil mees helistas oma esimeses trimestris naise pärast, kellel oli kogu aeg paha olla ja oksendas. Mees tundis väga huvi, kuidas ta oma naist aidata saaks, milliseid toiduaineid talle tuua ja kuidas teda hoida ja toetada.

Samas on olnud ka väga kurbasid kõnesid, katkenud raseduste ja enneaegsete sünnitustega seoses, kus ka nõustajal endal on pisar silma tulnud.

Peamised küsimused ämmaemandatele olid järgmised:

  • Gripihooajaga seotud haigestumised. Teramees märkis, et rasedatel on väga oluline grippi haigestumisel alustada õige raviga 48 tunni möödumisel esimestest sümptomitest, kuna see minimeerib tüsistuste võimaluse.
  • Varajase raseduse veritsused – raseduse algusajal on levinuimaks kaebuseks veritsus või määrimine. See võib olla täiesti ohutu, kuid siiski tuleb tähelepanu pöörata veritsuse värvusele, kogusele ja iseloomule.
  • Raseduse teise ja kolmanda trimestri alakõhu valud – ka see on levinud kaebus. Paljudel juhtudel on see tingitud emaka kasvamisest ja lihaste venimisest, kuid siiski tuleb pöörata tähelepanu paljudele nüanssidele, seega alati peaks konsulteerima ämmaemandaga.
  • Helistasid ka paljud mehed oma rasedate kaasade või vastsündinud lapse pärast tekkinud muredega
  • Imetamisega seotud probleemid
  • Raseduse planeerimise ja rasestumisvastaste vahendite küsimused
  • Väikelaste haigestumised
  • Sünnituse alguse ja kestuse küsimused
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles