Seimi kangete konkurentide kohal suured küsimärgid

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lovtšev tähistamas Houstoni MMil kuldset medali võitmist ja maailmarekordi püstitamist. Hiljem andis ta positiivse dopinguproovi ja venelasele määrati nelja aasta pikkune võistluskeeld
Aleksei Lovtšev tähistamas Houstoni MMil kuldset medali võitmist ja maailmarekordi püstitamist. Hiljem andis ta positiivse dopinguproovi ja venelasele määrati nelja aasta pikkune võistluskeeld Foto: SCANPIX

Mullu tõstmise MMil üliraskekaalus poodiumile kerkinud Mart Seim valmistub parasjagu usinalt tänavuse aasta esimeseks jõurpooviks. 16. aprillil astub Seim Norras Førdes areenile Euroopa meistrivõistlustel. Kui eestlasel kulgevad asjad suvist Rio de Janeiro olümpiat silmas pidades plaanipäraselt, siis mitme suure konkurendi tegemiste kohta liigub infot ülimalt vähe. Nii ei leia näiteks EMil võistlustulle astuvate meeste seast taas kahekordset venelasest maailmameistrit Ruslan Albegovit.

Osalejate nimekirjas võib viimaseid muudatusi teha küll veel tuleva nädala alguses, kuid teoorias tähendab see tavapäraselt seda, et mõni kõlavam nimi võib sealt pigem veel kaduda, mitte juurde tulla.

Pärast novembris Houstonis toimunud MMi on tõstjate leeris olnud kõige põletavamaks küsimuseks, mis on saanud üliraskekaalus kuldse medali kaela saanud venelase Aleksei Lovtševi dopingukontrolli B-proovist. Lovtševi A-proovist leiti toona kasvuhormooni ja B-proov ootab ilusasti Kanada laboris avamist. Kuna juba positiivse A-proovi järel määrati talle ajutine võistluskeeld, siis on loomulik, et Norra EMil teda stardis pole.

Kuna suure hooga lähenevad aga suvised olümpiamängud, siis ootavad mitmed riigid närviliselt uudiseid Lovtševi kohta. Kui oma huvi on ka eestlastel (Lovtševi positiivse proovi korral tõuseb Seim MMi pronksilt hõbedale), siis pigem sügelevad teised suured tõsteriigid, kuna venelaste järjekordse dopingujama korral võidakse nende tõstjad üldse Riost kõrvale jätta või vähendada nende kohtade arvu olümpiaks (venelastel on tõstmiseks käes maksimaalne kohtade arv ehk 6 meest ja 4 naist). Seega on liikvele läinud ka jutud, et venelased venitavad teadlikult Lovtševi B-proovi avamisega – maailmameister küll olümpiale ei saaks, kuid vähemalt saaksid nad Riosse saata maksimaalse koondise.

«Selline teooria on olemas küll, aga kui asjad nii on, siis seda teavad tegelikult väga vähesed. Tegelikult on surve B-proovi avamiseks suur. Kõik tahavad ju teada,» sõnas Eesti Tõsteliidu president Jaan Talts juunior ning lisas, et ehk on uudiseid oodata lähinädalatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles