Eesti Pank: töötasu kasvu kiirendab tänavu alampalga tõus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad ei taha suuremaid kulutusi oma taskust kinni maksta
Ettevõtjad ei taha suuremaid kulutusi oma taskust kinni maksta Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Panga hinnangul võib sel aastal palgakasvu kiirendada miinimumpalga tõus, ent samas pidurdada kodumajapidamiste kartus kasvava tööpuuduse ees.

«2016. aastal võib palgatõusu kiirendada miinimumpalga tõus 390 eurolt 430 eurole. Mida kõrgemale kerkib miinimumpalk mediaanpalgaga võrreldes, seda suurem on selle tõstmise mõju keskmisele palgale, kuna see puudutab rohkemaid töötajaid,» ütles Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar kommentaaris.

Riigisektoris jätkub ka meditsiinitöötajate palkade tõus ning õpetajate keskmine palk peaks tõusma 4,8 protsenti. «Palgatõusu võivad aga pidurdada majapidamiste ootused, et tööpuudus võib hakata suurenema – need peaks mõjutama ka töötajate palgatõusu ootusi. Viimaste aastate jooksul kahanenud ettevõtlussektori kasum viitab sellele, et surve palgatõusu tagasi hoida on suur,» märkis ökonomist.

Ta märkis ka, et võttes arvesse kasvavat hõivet ja aeglast hinnatõusu, oli palgatõus 2015. aasta lõpus kiirem kui tootlikkuse kasv. «Kuna tööjõu ühikukulu kasv oli Eestis kolme aasta keskmisena suurem kui tasakaalustamatuse menetluse häiremehhanismis seatud piir, tegi Euroopa Komisjon hiljuti süvauurimuse selgitamaks selle tagamaid ja ohte,» märkis ta.

«Kiire palgatõusu põhjustena tõi Euroopa Komisjon välja tööjõu nappuse, palgakonkurentsi Soomega ning kiire miinimumpalga tõusu. Kuna Eesti tööturg on paindlik ja sotsiaalkindlustuse reformid suurendavad ettevaates tööjõu pakkumist, siis komisjoni hinnangul palgasurved leevenevad. See vaade on kooskõlas Eesti Panga prognoosiga,» rääkis Soosaar.

Statistikaameti andmetel oli eelmise aasta keskmine brutokuupalk 1065 eurot ja brutotunnipalk 6,51 eurot, mis on 6 protsenti enam kui 2014. aastal; enim kasvas kuupalk mullu neljandas kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles