Saudi välisminister: Assad peab lahkuma üleminekuprotsessi alguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad peab lahkuma ametist niipea, kui üleminekuvalitsus on moodustatud, ütles Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir laupäeval.

Järgmisel nädalal Genfis jätkuvate rahukõneluste eesmärk on alustada poliitilist üleminekuprotsessi viis aastat kestnud Süüria sõja lõpetamiseks. ÜRO vahendatud rahvusvaheline rahuplaan näeb ette üleminekuvalitsuse moodustamist selle aasta keskpaigaks ja valimiste korraldamist 2017. aasta keskpaigaks.

«Assad peab lahkuma protsessi algul,» ütles Pariisis Saudi välisminister, kelle riik toetab Süüria opositsiooni.

Jubeir ütles sündmuste järjekorrale viidates, et kõigepealt tuleb luua «üleminekuvalitsus, seejärel liigub võim Assadilt üleminekuvõimudele, ning siis ta lahkub».

Seejärel «koostab üleminekuvalitsus põhiseaduse ning valmistab ette valimised», lausus ta. «Mõned väidavad, et Assad lahkub valimiste aegu 18 kuu pärast, meie nii ei arva,» ütles sunniitliku kuningriigi esidiplomaat.

«Meie jaoks on väga selge, et ta lahkub protsessi alguses, mitte lõpus,» lausus Jubeir.

ÜRO Süüria erisaadik Staffan de Mistura ütles laupäeval, et kõnelused jätkuvad ilmselt 10. märtsil.

Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu, mis ei laiene äärmusrühmitusele Islamiriik (IS) ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda harule Al-Nusra Rinne. Teatatud on rikkumistest, ent relvarahu Assadi vägede ja mõõdukate ülestõusnute vahel on seni suuresti pidanud.

Saudi välisministri sõnul ei ole mingit võimalust, et Assad saaks jääda võimule. «Süüria rahvas on rääkinud sellega, et tõusis Bashar al-Assadi vastu relvile ja nende sõnum on väga selge: ta ei saa olla nende president...nad on juba otsustanud jalgade ja relvadega,» lausus Jubeir.

Saudi välisministri sõnul ei saa Süüria peavoolu opositsioonijõudude Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) «minna kõnelustele tühjade kätega».

HNC koordinaator Riad Hijab ütles reedel, et tingimusi rahukõneluste jätkamiseks veel ei ole.

«Meie positsioon on toetada neid 200 protsenti,» ütles Jubeir. «Me ei vaidlusta nende seisukohti. Me võime neid nõustada ja avaldada neile oma vaateid, ent neil on meie toetus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles