Suri e-posti looja Raymond Tomlinson

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raymond Tomlinson
Raymond Tomlinson Foto: SCANPIX

Suri ameeriklasest programmeerija Raymond Tomlinson, kes sidus omavahel kasutajanime ja @ märgi.

74-aastane Tomlinson suri möödunud laupäeval, 5. märtsil ootamatu infarkti tagajärjel, edastab AFP.

Tomlinson leiutas elektronposti 1971. aastal, kuid juba enne seda oli võimalik saata piiratud võrgus teatud kasutajategruppidele sõnumeid. Tomlinson oli see, kes leidis viisi, kuidas saaks saata sõnumi isikult isikule.

Ei ole teada, mida sisaldas maailma esimene isikult isikule e-kiri. Tomlinson sõnas 2009. aastal antud intervjuus, et ta ei mäleta enam oma saadetud elektronkirja sisu, sest seal olid oletatavalt suvalised sõnad.

Tomlinsoni  1970. aastate leiutis sai hoo sisse alles 1990. aastatel, mil interneti ja selle pakutavad võimalused muutusid üldiseks ja igapäevaelu osaks.

Tomlinsoni nutikus seisneb selles, et ta võttis kasutusele @ märgi, mille abil sidus nii saatja kui vastuvõtja kasutajanime.

Esimene @-sõnum saadeti Arpanet võrgus, mis oli kunagi USA valitsusside kinnine võrk, kuhu oli juurdepääs vaid selleks loa saanutel. Arpanetist arendati hiljem välja internet.

«E-kirja arendamine ei olnud Tomlinsoni tööülesanne, see oli tema jaoks huvitav väljakutse. Ta uuris, mida Arpaneti abil veel teha saab,» teatas Tomlinsoni kunagise tööandja, firma Raytheon esindaja Yoyce Kuzman.

Kuzmani sõnul on huvitav fakt, et Tomlinsonile ei meeldinud e-posti kasutada.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudis elektriinseneriks õppinud Tomlinsoni tegelik kirg oli lambakasvatus ja ta kasvatas Quessant lambaid ehk kääbuslambaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles