Tee ise: paberist jõulutähekesed

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõulukaunistusi on igasuguseid, ent kõige südamlikumad ja väärtuslikumad on lõppkokkuvõttes ikkagi need, mille oled ise valmis meisterdanud. Tarbija24 voltis ajalehepaberist jõulutähekese, mille saab suurepäraselt näiteks kuusele riputada.


Tähekesi võib voltida nii ajalehest kui ka kenast värvilisest või muust paberist. Tähekesed üksteisega liites on võimalik näiteks ka kena tähepärg meisterdada. Täpsemat ingliskeelset videoõpetust saad vaadata siit.

Alguses kulub tähe voltimiseks natuke rohkem aega, ent juba vilunum käsi meisterdab ühe sellise tähe 15-20 minutiga.

Kuidas teha?

Vaja läheb: ajalehte või paberit, joonlauda, pliiatsit ja kääre. Riputamiseks niiti või paela.

Lõika ajalehest või paberist umbes 60 sentimeetri pikkused ja kahe sentimeetri laiused ribad (väiksemate tähekeste tegemiseks peenemad ja lühemad). Murra need pooleks ja lõika lahtised otsad teravaks, et hiljem oleks ribasid lihtsam vahedest läbi toppida.

Seejärel võta esimene riba niimoodi ette, et kokkumurtud ots jääb alla. Teine riba pane lahtise otsaga paremale ning risti esimesega. Pane vertikaalselt olev riba horisontaalse vahelt läbi. Võta kolmas riba ette niimoodi, et selle lahtine ots jääks alla ning pane teine riba kolmanda vahelt läbi. Neljanda riba lahtine ots jäta vasakule, pannes kolmanda riba neljanda vahele ning neljanda riba ots omakorda esimese tiba vahelt läbi. Niimoodi on kõik ribad üksteisega ühendatud, kõigil lahtised otsad ise suunas.

Seejärel libista ribad tihedalt keskele kokku. Siis võta ülemine pealmine riba ja murra see alla, siis keera tähte kellaosuti suunas paremale ning voldi järgmine riba samamoodi alla. Tee niimoodi kõigi nelja ribaga. Viimase riba ots topi pärast allamurdmist ristipidisest alumisest ribast läbi, niimoodi jäävad kõik ribad omavahel kinni.

Edasi võta ülemine parempoolne riba ja murra see tahapoole paralleelseks paremal olevate ribadega, et tekiks esimene terav nurgake. Seejärel murra sama riba uuesti pealtpoolt alla. Siis voldi riba tähe keskmise osa peale. Et nurk korralikult kinnituks, tuleb riba terav ots ülemise horisontaalse riba vahelt läbi toppida. Et seda oleks parem teha, võib teise käe sõrmega kolmnurga tippu õrnalt veidi tahapoole lükata.

Seejärel keera tööd jällegi neljandiku võrra paremale ning võta ette järgmine vertikaalne parempoolne riba. Korda sama kõigi nelja ribaga. Niimoodi saavad valmis esimesed neli külgmist tähenurka.

Nüüd keera töö teistpidi ja voldi ülejäänud neli nurka samamoodi nagu varem.

Edasi tuleb teha tähe pealmised eenduvad nurgad. Selleks tuleb kõigepealt võtta alumine parempoolne riba ja see murda üles. Siis tuleb võtta vasakpoolne alumine riba, murda see kõigepealt paremale. Seejärel lase riba tagasi. Siis tuleb too riba keerata allapoole ning teha otsaga väike kaar ja lõpuks suunata paremale üles ning ülemise horisontaalse riba vahelt läbi toppida. Riba ots tuleb välja tähe ühest külgmisest nurgast. Riba tuleb õrnalt niikaua sikutada, kuni sellest on tekkinud ilus terav tipp. Niimoodi on valmis esimene pealmine tähenurk.
Seejärel keera töö veerandi võrra vastupäeva ja võta ette järgmine riba. Korda kõigi nelja ribaga sama. Siis keera täht ümber ja meisterda samamoodi valmis ka teise poole pealmised nurgad.

Kui kõik nurgad on valmis saanud, tuleb ribaotsad mööda tähekese nurkade äärt ilusti ära lõigata. Esimene täht ongi valmis! Kui teha pärga, siis saab tähed omavahel lõpuks pikemaks jäänud ribaotste ja liimiga kokku ühendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles