Lillemüük kasvab täna kuni kümme korda

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui muidu töötab naistepäeva aegu Härma keskuse Viola lillepoes korraga kolm naist, toimetab seal täna kogu kollektiiv.
Kui muidu töötab naistepäeva aegu Härma keskuse Viola lillepoes korraga kolm naist, toimetab seal täna kogu kollektiiv. Foto: Urmas Luik

Juba eile käis lillepoodides ja -kioskites töö vaata et niisama vilkalt kui mesitarus: müüjad tegid viimaseid ettevalmistusi naistepäevaks.

Enamik lilledega kaubitsejaid asus naistepäevaks valmistuma juba paari nädala eest. “Umbes kaks nädalat tagasi hakkasime kaupa ette tellima,” selgitas Pärnu Viola lillepoe omanik Tiiu Arus. “Täna (eile, toim) oli viimane kaubapäev.”

Kui muidu töötab naistepäeva aegu Härma keskuse Viola lillepoes korraga kolm naist, toimetab seal eile ja täna vähemalt kümme nobedat kätepaari. “Kõik meie poe naised on tööl,” sõnas Arus. Lisades, et peale püsitöötajate on naistepäevaks paar ajutist töötajat juurdegi palgatud. “Muidu ei jõua kõiki kliente teenindada,” põhjendas lillepoe juht. “Mehed on naistepäevadel väga lahked. Samuti peavad väga paljud tööandjad naistöölisi meeles.”

Aruse andmeil müüb Härmas asuv Viola lilleäri naistepäeva paiku umbes kümme korda rohkem lilli kui muidu. Ta märkis, et sama ettevõtte tunduvalt väiksemas Ringi tänava poes müük 8. märtsi aegu kolmekordistub.

Üle 20 aasta Pärnu lilleturul äri pidanud proua Marliese Ots pakkus kogemustele tuginedes, et sel naistepäevalgi müüb ta lilli kümme korda enam kui mis tahes muul päeval. “Mulle on terve pere abiks,” avaldas Ots viisi, kuidas ta aasta tihedaimal tööpäeval toime tuleb. Ta lisas, et naistepäeval ja selle ettevalmistusel abistavad teda oma pere kolm nooremat põlvkonda.

Umbes 30 aastat koos abikaasaga lilleturul kaubitsenud Arno Soon tõdes, et naistepäeval ostetakse lilli küll tavapärasest veidi rohkem, kuid seepärast nad neid ülearu ei varu. “Katsume asja tasa ja targu teha,” põhjendas mees. Lisades, et müügipinna nappus väga palju rohkem lilli varuda ei võimaldakski.

“Jääb veel ülegi,” nimetas Soon seejärel põhjuse, miks nad ei tihanud naistepäevaks rohkem lilli tellida. “Ostmist on iga aastaga üha vähem, sest lillepoode tuleb aina juurde. Olid ajad, kui inimesed olid õnnega koos, kui said kusagilt ühe potilille osta, nüüd saab lilli iga nurga pealt.”

Lillemüüjad tõdesid, et naistepäeva aegu muutuvad lilled mõnevõrra kallimaks. Küll ei tähenda see, et õitega kauplejad tänase tähtpäeva üleliia enda kasuks pööraksid: enamasti tõstavad nad lillede hindu kõrgema sisseostuhinna võrra. “Meie eesmärk on müüa ikka värskeid, mitte kõrge hinna tõttu kaua seisnud lilli,” selgitas Viola lillepoe omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles