Ettevõtted said mullu vaid kolm miljardit kasumit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Eesti ettevõtlussektori kogukasum oli mullu statistikaameti esialgsetel andmetel kolm miljardit eurot, kaheksa protsenti väiksem kui aasta varem.

Võrreldes 2014. aastaga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel, teatas statistikaamet. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kinnisvaraettevõtted.

Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid statistikaameti teatel enim töötleva tööstuse ja energeetika ettevõtted. Töötleva tööstuse kasum vähenes aastaga 16 protsenti, mõjutatuna põhiliselt ekspordile suunatud elektroonika ja kütteõlide tööstuse kasumi vähenemisest.

Ettevõtted müüsid mullu kaupu ja teenuseid 49,1 miljardi euro eest ehk kolme protsendi võrra vähem kui aasta varem. Kogu ettevõtluse müügitulus suurima osatähtsusega kaubandusettevõtete müügitulu vähenes kolm protsenti, mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses.

Jaekaubanduses ja sõidukite müügis müügitulu kasv ent jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu jäi aasta varasemaga võrreldes samaks.

Ettevõtete kulutusedd vähenesid 2014. aastaga võrreldes kaks protsenti, samas tööjõukulud suurenesid seitse protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kaks protsenti.

Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli mullu keskmiselt 22 100 eurot hõivatu kohta ehk sama mis aasta varem.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus vähenes statistikaameti teatel kolmandat aastat järjest. Ettevõtted investeerisid 2015. aastal 2,3 miljardit eurot, neli protsenti vähem kui aasta varem. Sarnaselt tunamullusega investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse.

Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika- ja kaubandusettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes varasema aastaga suurenesid investeeringud ehitiste soetamisse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, enim vähenesid investeeringud maasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles