Õismäe kooli raputab direktorivastane mäss

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Direktor Piret Hiisjärv tänavu augustis renoveeritud koolimaja tutvustamas.
Direktor Piret Hiisjärv tänavu augustis renoveeritud koolimaja tutvustamas. Foto: Liis Treimann

Tallinna hariduselu raputab enneolematu skandaal – väidetavalt diktaatorliku koolidirektori vastu on mässu tõstnud nii õpilased kui ka õpetajad. Lahing käib Tallinna Õismäe gümnaasiumis ja turmtule alla on sattunud selle direktor Piret Hiisjärv.

Tallinna Õismäe gümnaasium tekkis tänavu sügisel, kui linnavalitsuse otsusega liideti Tallinna Õismäe humanitaargümnaasium (Õismäe tee 130) ja Tallinna Väike-Õismäe gümnaasium (Õismäe tee 50). Ühendkooli etteotsa sai 2005. aastast Õismäe humanitaargümnaasiumi juhtinud Hiisjärv.

9. detsembril toimus kooli ametiühingu koosolek. Töötajad avaldasid seal umbusaldust direktorile, kes on nende väitel oma ebademokraatliku juhtimisstiili ja jõhkra käitumisega loonud koolis väljakannatamatu ja tööd pärssiva õhkkonna.

Rida etteheiteid

Muu hulgas heidetakse direktorile ette õpetajate töö mitteväärtustamist ning õpetajate alavääristamist ja lausa sõimamist õpilaste ees. Kooli ametiühingu usaldusisik Helle Kasesalu leidis, et direktori kohta mitmel pool kasutatud sõna «autoritaarne» on liiga leebelt öeldud.

«Autoritaarne on veel väga hästi öeldud, sest juht peabki mõnikord autoritaarne olema. Aga meie direktori põhiline suhtlemisfraas on «Kes siin majas direktor on?» ja mitte kellelgi pole vähimatki sõnaõigust,» rääkis Kasesalu.

Vähegi loovamatel ametikohtadel pole tema sõnul selles koolis võimalik enam töötada, sest igasugune loovus trambitakse juba eos maa sisse ning kõik peab käima nii, nagu direktor käsib ja ette kirjutab.

«Põhiline on see, mida ta teeb meie kui töötajatega,» rääkis Kasesalu. «Ta võtab inimesed nelja silma all ette ja teeb täielikku psühhoterrorit. Meil on siin ju täiskasvanud ja intelligentsed inimesed, ja need inimesed on kogu aeg hirmul. Kui direktorit nähakse, minnakse kiiruga teisele poole, lihtsalt et temaga mitte kohtuda.»

Haridusametis ei üllatanud õpetajate umbusaldusavaldus kedagi, sest nädal varem olid sisult küllaltki sarnase paberi sinna toonud kooli õpilaste esindajad. Ameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond ütles, et õpilaste vaatenurk oli õpetajate omast pisut erinev, kuid etteheited põhiosas samad.

Nüüd on haridusametis ära kuulatud nii direktor kui ka õpilaste ja õpetajate esindajad ning järgmine kohtumine toimub 27. detsembril. «Siis toimub kokkusaamine töökollektiivi ja õpilasesindusega ning loomulikult on ka direktor sinna kutsutud. Eks seal siis selgub, kas kollektiiv jääb oma arvamuse juurde või muudab seda,» ütles Kond.

Seda, kas direktor jätkab oma ametis või mitte, ta prognoosida ei tahtnud, kuid möönis, et olukord, kus direktori vastu on nii õpilased kui ka õpetajad, on Tallinna hariduselus esmakordne.

Vilistlased pahased

Direktori veidrused on silma jäänud ka kooli vilistlastele. Nii näiteks küsis direktor nende esindajatelt, et kas vilistlaste kokkutulekut peab ikka kooliruumides korraldama ja nõudis selle jaoks avaliku ürituse korraldamise luba. «Ma tajun direktori hoiaku taga soovi vilistlased koolist eemale tõrjuda,» lausus 1982. aastal tollase Tallinna 9. keskkooli lõpetanud Valdur Vacht.

Kasesalu sõnul ei maksa siinkohal põhjusi otsida kahe kooli ühendamisel tekkinud pingetest, sest tegelikult läks liitumine üsna valutult. «Omavahel saavad hästi läbi nii ühendatud koolide õpilased kui õpetajad,» kinnitas Kasesalu, et probleem on eelkõige direktori isikuomadustes.

Sedasama väitis Tallinna Õpilaskonna esimees Daniel Sepp. «See umbusaldusavaldus oli õhus juba vähemalt kaks aastat enne koolide liitmist, aga varem ei olnud koolis piisavalt julget eestvedajat. Nüüd tehti see siis lõpuks ära,» ütles Sepp.

Direktor Hiisjärv ei leidnud eile aega Postimehe küsimustele vastata.

UMBUSALDUS
Direktori umbusaldamise põhjused

1. Täielik usaldamatus koolijuhi ja kollektiivi vahel. Puudub igasugune diskussioon õpetajaskonna ja direktori vahel. Töökoosolekutel ei saa õpetajad avaldada oma arvamust ega tekitada diskussiooni.
2. Täiesti sobimatu ja alandav suhtlemisstiil alluvatega. Suhtlemisstiil on hinnanguid andev ja silmakirjalik.
3. Direktori arenguvestlused mitmete töötajatega on alandavad, solvavad ja süüdistavad.
4. Koolitusraha mitteotstarbekas kasutamine. Ainuisikuline otsustamine, millist koolitust õpetajatele tellida.
5. Lisaraha kasutamise läbipaistmatus ja a/ü usaldusisiku eiramine.
6. Õpetajate töö mitteväärtustamine.
7. Kooli kodukorra vastuvõtmine kiirustades ja enamiku õpetajatega kooskõlastamata. Endise Väike-Õismäe gümnaasiumi õpetajaid ei kaasatud arutellu.
8. Õpetajate alavääristamine ja sõimamine õpilaste ees.
9. Mitme tunnustatud õpetaja lahkumine eelnevatel aastatel Tallinna Õismäe humanitaargümnaasiumist – põhjuseks koostöö mittesobimine koolijuhiga.
10. ­Ebaprofessionaalne ja ebaviisakas suhtumine õpilastesse.
11. Kool peab olema personalist ja õpilastest vabastatud kella 18.00. Põhjenduseks tuuakse haldusfirma nõudmisi.
Allikas: Tallinna Õismäe gümnaasiumi ametiühingu koosoleku protokoll, 59 allkirja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles