Vaata, kas ka sinust võib ootamatult saada säästja? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pocopay võimaldab lihtsa vaevaga raha kõrvale panna.
Pocopay võimaldab lihtsa vaevaga raha kõrvale panna. Foto: Pocopay

TNS-Emori uuringutest võib lugeda, et rohkem kui kolmandikul Eesti peredest ei jagu raha säästmiseks. Samas lisaks isegi väikeseviisiline säästmine igale perele olulist vabadust ja turvatunnet. Järgnevalt mõned nipid, kuidas säästa isegi siis, kui raha on vähe või kui sa pole lihtsalt nii öelda säästja tüüp.

1. Loobu sellest, mida sa ei armasta. Kes poleks kuulnud lugu mõnest tuttavast, kes jättis maha suitsetamise või kohvijoomise, pani varem vastavale tegevusele kulunud raha kõrvale ning võis aasta pärast lubada endale väikese reisi. Tee säästmisele algab küsimusest “mida ma kõige rohkem tahaksin oma elus teha” ning jätkub küsimusega “milleta ma saaksin selle unistuse nimel elada”.

2. Mõtle kogukulule. Asjade kogukulu on peaaegu alati suurem kui nende letihind. Näiteks auto kogukulu koosneb liisingumaksest, kindlustusmaksest, kütusehinnast, parkimistasudest, remondikuludest ja paljust muust, mida esmapilgul ei pruugi kohe läbi mõelda. Vaata asjade kogukulu ning eriti pööra tähelepanu intressile, mis tundub sageli madal, kuid mitme aasta peale võib muutuda oluliseks kuluks.

3. Kauple kaabliteenuse hinna üle. Vaata üle oma igapäevateenused: televisioon, internet, pank, elekter ning tee üks kõne firmasse küsimusega “kas alla ei saaks?”. Kui ettevõtte tunneb, et sa võid hakata teenust vahetama, on ta valmis tegema soodsaid vastupakkumisi. Vahel võib sinu teenuste hind nii kukkuda näiteks 20%.  

4. Ära lase endale “peale” müüa. Kohviku müüja proovib sulle kohvi kõrvale müüa saiakest, pangateller säästukonto kõrvale laenu. Tänapäeva turundus on kõikjal ning esmapilgul ahvatlev. Õpi nägema müüki ja ära tundma huvide konflikte. Ära osta impulsiivselt asju, mida sa ei plaaninud.

5. Tee eraldi konto. Seda saab teha igas pangas, kuid näiteks Pocopays on raha kandmine eraldi kontole nii  lihtne, et see võib saada harjumuseks. Jätsid kohvi joomata? Lükka see pisike summa ühe sõrmeliigutusega säästukontole ja nii terve aasta jooksul! Seejuures saad pidevalt  näha, palju kogumise eesmärgist veel puudu on.

Kõigi nende soovituste juurde võib aga lisada veel kaks: tähtis on kuskilt pihta hakata ning mitte kunagi loobuda. Nii võib ka väikesest säästmisest saada algus millelegi suurele.

Ole uuendusmeelne ja lae Pocopay äpp alla Apple App Store'st või Google Play'st. Teenusest täpsemalt loe Pocopay.com

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles