Türgi ja Kreeka lubasid jõustada ELi rändekava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Türgi ja Kreeka kinnitasid teisipäeval, et jõustavad Euroopa Liidu plaani saata Kreekasse jõudnud migrandid tagasi Türki.

 

Kreeka peaminister Alexis Tsipras kohtus teisipäeval Türgi rannikulinnas İzmiris Türgi ametivenna Ahmet Davutoğluga.

«Oleme otsustanud hoogustada omavahelist koostööd ja uuesti kinnitada kahepoolset kokkulepet. See on väga oluline,» ütles Tsipras.

Kreeka ja Türgi kinnitasid pühendumust 2002. aasta migrantide tagasivõtuprotokollile, mida on varem harva rakendatud.

Davutoğlu ütles, et hoogustunud koostöö võib «vähendada dramaatilised juhtumid Egeuse merel miinimumini» ning muuta Egeuse «meeleheite merest rõõmu ja õnne mereks».

«Eilsete otsuste elluviimise juures on Türgi ja Kreeka koostöö otsustava tähtsusega,» ütles Türgi peaminister.

Olukord Egeuse merel, kus on ainuüksi sel aastal Kreekasse jõuda üritades hukkunud sadu migrante, on Tsiprase sõnul «häbiväärne ja meie kultuuri jaoks häbistav».

ELi ja Türgi liidrid lubasid päev varem töötada kokkuleppe nimel, mille tulemusena võtab Ankara tagasi Türgist Kreekasse jõudnud põgenikud ning EL suurendab rahalist tuge põgenike elamistingimuste parandamiseks põgenikelaagrites Türgis. Plaani kohaselt nõustub EL võtma Türgist vastu süürlasi ja teisi põgenikke läbi turvaliste rändekanalite.

Kokkuleppe lõplikud detailid loodetakse välja töötada 17.-18. märtsi tippkohtumiseks.

Türgi jaoks oli esmaspäevase tippkohtumise suurim saavutus ELi lubadus kehtestada juunist riigi 75 miljoni elanikule viisavabadus ELi reisimiseks tingimusel, et Ankara viib omapoolsed lubadused ellu.

Davutoğlu kutsus ELi avama liitumiskõnelustel Türgiga veel viit poliitikapeatükki. Seni on EL sulgenud kõnelustel vaid ühe peatüki.

Lõpliku kokkulepe saavutamine ei ole ELi liikmesmaade erimeelsusi arvestades siiski kindel. Ungari peaminister Viktor Orbán on ähvardanud süüria põgenike ELi ümberasustamise kokkuleppele veto panna. Küpros on omakorda avaldanud vastuseisu liitumiskõneluste kiirendamisele Türgiga.

Tänavu on Türgist Kreeka saartele jõudnud üle 130 000 migrandi. Läinud aastal jõudis Euroopasse 1,25 miljonit migranti, kellest suurem osa jõudis läbi nn Balkani rändemarsruudi Austriasse, Saksamaale ja Rootsi.

ELi liidrid ütlesid tippkohtumise lõppavalduses, et «ebakorrapärased migrandivood Lääne-Balkani marsruudi kaudu on lõppenud».

Türgi ja Kreeka sõlmisid ka rida koostööleppeid maantee-, raudtee-, ja meretranspordivõrkude edasiseks integreerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles