Toomas Järveti film «Karmil pinnal» esindab Eestit Pariisis toimuval festivalil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Järveti film «Karmil pinnal»
Toomas Järveti film «Karmil pinnal» Foto: Kaader filmist

7.-13. märtsini Pariisis toimuval Maailma Kultuurikeskuste Ühenduse (Forum des instituts culturels étrangers à Paris) poolt korraldataval filmifestivalil osalevad 19 FICEPi liikmesriiki. Festival toimub kolmandat korda ning nii osalevate riikide kui ka publiku arv suureneb iga aastaga. Pidades silmas aasta spordikesksust (Euro 2016), on selle festivali alateemaks sport. 

Toomas Järveti «Karmil pinnal» linastub festivali lõpufilmina 13. märtsil populaarses, Sorbonne´i peahoone lähistel asuvas kinos «Les 3 Luxembourg». Festivalil on kohal filmi autor kes osaleb filmijärgselt vestluses publikuga.

Rea Rannu-Ideon Eesti Suursaatkonnast Pariisis ütles «Karmil pinnal» valikut põhjendades, et sport ei ole ainult jalgpall või suusatamine, Toomas Järveti film räägib enese- ja piiride ületamisest mitmes mõttes ja võiks puudutada Pariisi kõike näinud kinopublikut.

Järveti filmi «Karmil pinnal» peategelaseks on endine Palestiina poliitvang Maher, kes teeb oma elus kannapöörde ning leiab uue kire kaasaegses tantsus, mis on konservatiivses islami ühiskonnas enam kui kahtlane. Maher asub võitlusse kultuurinormide, tavade ja perekonna eelarvamustega, et tuua lavale oma autorilavastus. Selleks peab ta ületama erinevaid takistusi, olgu selleks siis aja- ja rahapuudus, bürokraatia, vigastatud trupiliige või sugulaste umbusk.  Filmi tegevus leiab aset ühes maailma konfliktsemas piirkonnas, kus lisaks Palestiina ja Iisraeli vastasseisule toimub ka kultuurisõda uuenduslike unistuste ja konservatiivsete normide vahel.

Filmi režissöör on Toomas Järvet, operaator Max Golomidov, monteerija Qutaiba Barhamji, produtsent Eero Talvistu. Muusika filmile on loonud Abraham’s Cafe. Filmi on tootnud Exitfilm, kaastootjad Kinoport Film ja Kinotehnik. Filmi tootmist on toetanud: Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

«Karmil pinnal» maailma esilinastus toimus 2015. aasta novembris mainekal dokumentaalfilmi festivalil IDFA.

Lisainfo SIIN.

KARMIL PINNAL treiler from Kinoport Film on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles