Sulev Valner: Haldusreform juba käib

Sulev Valner
, rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner.
Sulev Valner. Foto: PP

Seni kuni poliitikud alles valmistuvad riigikogus tulevase haldusreformi seaduse üksikasjade üle vaidlemiseks, on valdade ühinemiskõnelused ammu alanud. Mitte ühes, kahes või kolmes kohas, vaid rahandusministeeriumi andmetel olid kohalikud volikogud veebruari lõpu seisuga teinud vähemalt 59 ametlikku ettepanekut naabritele, alustamaks ühinemisläbirääkimisi.

Kokku hõlmavad need ettepanekud üle kolme neljandiku Eesti valdadest ja linnadest, kaasa arvatud isegi Tartu ja Pärnu linn. Kõigist läbirääkimistest ei pruugi muidugi asja saada. Aga valmisolek alustada on igatahes suur. See näitab, et olukord muutuseks on küps. Pole ka ime, arvestades, kui kaua on avalikkuses haldusreformi vajalikkusest juttu olnud.

Siinkohal võib tsiteerida riigikontrolli kirjalikku arvamust haldusreformi seaduse kooskõlastusringilt: “Riigikontrolli arvates ei ole küsimust, kas Eestis tuleks moodustada senisest võimekamad, oma ülesannetega hästi hakkama saavad omavalitsused, mille suurus arvestaks inimeste praeguse mobiilsuse juures võimalust kaasa rääkida omavalitsuse peamiste teenuste kujundamisel ja püüaks tasakaalustada kõigi kohalike omavalitsuste konkurentsivõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles