Euroopat ehmatas Türgile tõotatu tähendus (13)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklased tahavad Euroopa Liiduga viisavabadust. Pildil Türgi-Bulgaaria piiripunkt.
Türklased tahavad Euroopa Liiduga viisavabadust. Pildil Türgi-Bulgaaria piiripunkt. Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Euroopa Liidu värskeim migratsiooniplaan on ehitatud enneolematule tõotusele, mille täitmine võib osutuda võimatuks – viisavaba sissepääs 57 miljonile türklasele.

Kohe kui Euroopa liidrid kriisi leevendamiseks Türgilt abi hakkasid paluma, kirjutas president Recep Tayyip Erdoğan viisaprivileegi oma soovide nimekirja ülemisele reale.

Pärast tervet järeleandmiste rida Euroopa Liidu poolt päädis esmaspäevane kokkuleppe projekt lubadusega kinkida türklastele viisavabadus juba juunist, kirjutab Financial Times.

Paljudes Euroopa parema tiiva poliitikutes tekitas tõotus nördimust ja meelepaha. Nad toonitavad, et Brüssel on Ankara ees kapituleerunud ning avanud moslemitest migrantide jaoks uue tee Euroopasse.

Kuigi Türgi kohustus võtta tagasi kõik Kreekas randuvad migrandid sõltub viisavabadusest, arvavad mitmed kõrged Euroopa Liidu diplomaadid, et Euroopa ei täida oma osa iial.

Ootused Ankaras aga kasvavad ning poliitiline atmosfäär otsustavate hetkede lähenedes kisub pingeliseks.

«See lõpeb halvasti ja selle tagajärjed ulatavad migratsioonidiilist tunduvalt kaugemale,» ütles kõrge Euroopa Liidu ametnik.

Türgi on ainus Euroopa Liidu liikmelisuse suunas liikuv riik, kellele iial viisavabaduse osas ära on öeldud. Kuigi 95 protsendile Schengeni reisiviisa taotlejale tullakse vastu, öeldi 2014. aastal «ei» umbes 36 000 isikule. Taotlejatel Kasahstanist, Valgevenest ja Zimbabwest on paremad viisaväljavaated kui türklastel.

Türgi peaminister Ahmet Davutoglu teeb kodus viisade ümber kõva kampaaniat. «Kui Allah tahab, siis teie, meie uhked ja auväärsed kodanikud, ei pea enam ootama koidu eel konsulaatide juures sabas,» teatas ta teisipäeval.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles