Soomlaste uuring: ettevõtted vaatavad töötutele viltu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tööandjad ei eelista palgata töötut inimest, vaid sooviksid pigem, et uus töötaja tuleks senisest töökohast neile üle, selgub Soome töö- ja majandusministeeriumi tellitud aruandest.

2014. aasta tööturu andmetest selgub, et vaid veerand tööle värvatud inimestest olid enne seda töötud, vahendab Yle uudisteportaal. 43 protsenti inimestest võetakse tööle juhul, kui nad varasemast töökohast uude üle tulevad. Ministeeriumi nõuniku Mika Tuomaala sõnul eristus ehitussektor teistest selle poolest, et värbas rohkem töötuid inimesi. Ta eeldas, et on ebatõenäoline, et see ka eelmisel ja sel aastal muutust näitab.

«Ka kolm kuud töötust võib tugevalt mõjutada võimalust uut tööd leida,» ütles Merru Tuliara eratööhõivebüroode liidust, mis vahendab üle 300 ettevõtte personali. Tuliara sõnul püüavad nad siiski tööandjatele rõhutada, et nad hindaksid oluliseima osana üldist töökogemust.

Kotka linnavalitsuse personalijuhi Minna Uusitalo sõnul on piirkonnas vabu töökohti küll, ent seda rohkem on ka kandidaate ning tööandja jaoks valikut. Ta on välja arvestanud, et alla poole kandidaatidest on töötud.

Samas tõi ta välja tendentsi, et isegi kui töötud täiskasvanud kandideerivad mõne ettevõtte suveabilise positsioonile, siis eelistatakse tööle võtta pigem noori. «Noored vahetavad töökohti tihedamini kui vanemad inimesed - teame ka oma kogemusest, et noored tulevad tihti lühikeseks ajaks tööle ning liiguvad siis jälle mujale edasi,» kirjeldas ta.

Lumon Group annab Soomes tööd umbes 800 inimesele. Ettevõtte personalijuhi Riitta Vehmassalmi sõnul on neil sageli vabu töökohti. Juhtivatele kohtadele värvatakse enamasti suure töökogemusega inimesi, kuid hooajatööd pakuvad huvi nii noortele, töötutele kui ka mujal poole kohaga töötavatele inimestele. Ta on märganud tendentsi, et suuremate linnade elanikud on rohkem valmis vahetama töökohta uue ja senisest veidi teistsugusema vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles