5 olulist asja, mis vanas majas kindlasti renoveerida tuleb

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torud.
Torud. Foto: Ants Liigus

Kas su kodumaja on 50-60 aastat vana või plaanid vana maja osta? Siis ilmselt vajab ta kõpitsemist ja mõni asi tuleks uuega asendada.

1. Torustik, vee- ja kanalisatsioonisüsteem

Vana torustik kujutab endast põhimõtteliselt tiksuvat pommi: kunagi ei või teada, millal roostetanud toru katki läheb - hull lugu on, kui see juhtub põranda või seina sees. Veekahjustuste likvideerimine nõuab aga aega ning raha, seega on targem vanas majas kogu torustik ära vahetada. Pluss asjaolu, et tänapäevased süsteemid aitavad vett säästa.

2. Elektrisüsteem

Moodsad ajad on toonud koguni kaugloetavad arvestid, seega on viimane aeg elektrisüsteem uuendada - Eestis nõutakse sedamõnel pool vanade majade puhul lausa seadusega. Nimelt kinnitas valitsus mullu võrgueeskirja muudatused, mis näevad ette ligikaudu 10 000 Tallinna tarbija aastatel 1930 – 1960 rajatud majade elektripaigaldiste üleviimise kaasaegsele pingesüsteemile. Vananenud elektrisüsteem kujutab endast ka tuleohtu, parem karta kui kahetseda.

3. Küte

Vana maja küttekolded võivad olla ajahambast nõnda puretud, et kaasaegse kodu jaoks jääb sellest väheks - veel hullem, kui nad ohustavad nii maja elanike kui ka maja enda tervist.  Sestap on mõistlik vana maja küttekolded spetsialisti pilguga üle vaadata, et leida kõige efektiivsem ja odavam, tänapäevaseid vajadusi arvestav küttevõimalus.

4. Soojustus

Vanematel majadel ei pruugi olla soojustusele sugugi niipalju rõhku pandud kui tänapäeval nõutav. Et kallihinnaline soojusenergia kaotsi ei läheks, soojusta maja korralikult.

5. Vundament

Kontrolli vundamendi olukorda, vajadusel võta appi spetsialist: praod seintes võivad viidata väga tõsistele probleemidele, nii et ole valvas, eriti kui vana maja ostma hakkad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles