Tartu ülikool kuulub Euroopa 200 parima ülikooli sekka (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Oliver Matkur/Scanpix

Maailma mainekaimaks ülikoolide edetabelite koostajaks peetav ajakiri Times Higher Education (THE) avaldas esimest korda edetabeli 200 Euroopa parimast ülikoolist, millesse mahub 181.-190. positsioonil ka Tartu ülikool.

Edetabeli kõrgeimal positsioonil on Oxfordi ülikool, Cambridge´i ülikool ja Londoni Imperial College.

200 parima seas on esindatud 22 riigi ülikoolid. Edetabeli koostamisel vaadati 800 ülikooli 70 riigist. Institutsioonide reastamisel hinnati õppe- ja teadustöö keskkonda, viidatavust ehk teadustöö mõju, tulusid ja rahvusvahelistumise ulatust.

Kõige rohkem oli 200 parima seas Briti ülikoole (46). Ühendkuningriigile järgnes Saksamaa 36 ülikooliga, millest aga tervelt kolmandik mahtus esiviiekümnesse, kolmas oli 19 ülikooliga Itaalia. Rahvaarvu arvestades esinevad tugevalt Põhjamaad, millel on tabelis suhteliselt palju ülikoole: Rootsil 11, Soomel ja Taanil kuus ülikooli. Tugevad kõrgharidusriigid on ka Šveits, millelt on tabeli üheksa ja Iirimaa, kust mahub edetabelisse kuus ülikooli.

Kehvemelt esinevad aga Ida- ja Lõuna-Euroopa riigid, kõige nõrgemalt oma suurust arvestades Venemaa, kust mahub edetabelisse ainult viis ülikooli.

Baltimaad on tabelis esindatud ainult Tartu ülikooliga.

THE mainekaim edetabel on maailma ülikoolide edetabel, mis reastab 400 parimat ülikooli. 2015. aastal paigutus Tartu ülikool maailma parimate ülikoolide rivistus positsioonile 351-400.

Tartu ülikool on esindatud ka ühes teises hinnatud maailma ülikoole ritta seadvas edetabelis «QS World University Rankings» (2015), kus ta paigutub 400. positsioonile, teatas ülikool oma kodulehel.

Rahvusvaheline konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) reastab ülikoole ka kitsamate erialade lõikes. Tartu ülikool figureeris 2015. aastal 36st avaldatud pingereast viies. Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas oli ülikool esindatud kolme erialaga: filosoofia (151-200), inglise keel ja kirjandus (201-250) ning nüüdiskeeled (251-300). Juba kolmandat aastat püsib erialadest kõrgeimal positsioonil TÜ kommunikatsiooni- ja meediauuringud (101-150). Esindatud on ka meditsiin (301-350). Uus edetabel «QS World University Rankings by Subject» avaldatakse 22. märtsil 2016. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles