Rikas vaeslaps proovib kristallkingakest

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juta Saarevet.
Juta Saarevet. Foto: Sander Ilvest

Sotsiaalministeeriumi all tegutseb kolm suurt organisatsiooni, mille tegevusest sõltub Eesti inimeste heaolu ja tervis: töötukassa, haigekassa ja sotsiaalkindlustusamet. Kui kahe esimese tegevus ja maine on suuresti edulugu, siis kolmas on aastaid olnud vaeslapse osas.

Ometi liiguvad sotsiaalkindlustusameti kaudu kõige suuremad summad – kaks miljardit aastas – ning nende tegevusest sõltub laste, perede, puuetega inimeste ja pensionäride igapäevane toimetulek. Sisuliselt on sotsiaalkindlustusameti otsesed kliendid kõik lapsed ja pensionärid ning puudega ja töövõime kaotanud inimesed, aga kaudsemalt, vähemalt mingil hetkel kõik Eesti 1,3 miljonit inimest.

Võrdluseks: haigekassa liigutab aastas miljardit eurot ning töötukassa valitseb rohkem kui 650 miljoni euro üle, kulutades ise aastas rohkem kui 176 miljonit eurot. Haigekassa otsesed kliendid on raviasutused ning haigushüvitise saajad, töötukassale maksab makse üle 600 000 töötava inimese, aga otseselt tuleb neil tegeleda kümnete tuhandete töötutega aastas.

Miks ikkagi on sotsiaalkindlustusamet aastaid tegutsenud justkui kahe teise asutuse varjus? Postimees käis Endla tänaval, kuhu ameti Tallinna kontor aasta tagasi kolis, vaatamas, mis seal tegelikult toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles